DATUM I VREME: Utorak, 09.11.2021. u 19:00 časova, 60 minuta
MESTO: Onlajn na www.facebook.com/GreenFest/  i www.facebook.com/eusrbija/
OPIS: Energetska tranzicija sa sobom ne nosi samo napuštanje fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije, već znači i decentralizaciju i demokratizaciju energetskog sistema. Pored velikih elektrana, koje su u vlasništvu državnih preduzeća ili velikih investitora, ekspanzija obnovljivih izvora, a posebno solarne energije, omogućava i građanima da zauzmu važno mesto u procesu proizvodnje električne energije.

Posle dugog čekanja Srbija je na proleće dobila Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije koji u našu zemlju konačno uvodi koncepte kupca-proizvođača (prosumer) i energetskih zajednica (zadruga) koji zakonski uređuje učešće građana u ovoj oblasti, a njihovo interesovanje je veliko.

U okviru ove panel diskusije ćete saznati kako funkcionišu solarni paneli, kako građani mogu postati proizvođači električne energije, šta je koncept kupac-proizvođač, a šta su energetske zadruge i kakva su njihova iskustva u Srbiji.

UČESNICI: Učesnici panela:

–        Slobodan Jerotić, diplomirani mašinski inženjer, Direktor JKP „Toplana-Šabac”

–        Ana Džokić, prozjumer pionirka, Članica Energetske zadruge Elektropionir

–        Đorđe Samardžija, klimatski preduzetnik, član Energetske zadruge Elektropionir

–        dr Vuk Radmilović, docent, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu

 

Moderator:

–        Nemanja Milović, osnivač i urednik portala klima101.rs

ORGANIZATORI Ova panel diskusija se realizuje u saradnji sa portalom Klima101 kao deo projekta “Energija promene”, u okviru prојеktа Bеоgrаdskе оtvоrеnе škоlе „Zеlеni inkubator“, uz finansijsku pоdršku Еvrоpskе uniје i Fоndаciје Fridrih Еbеrt.

Ovaj vebinar je podržan od strane Delegacije EU, i deo je serije vebinara na temu: „Akcija za klimu ODMAH“.

Međunarodni festival zelene kulture GREEN FEST je manifestacija posvećena ekologiji i zaštiti životne sredine, koja kroz filmske obrazovne, izložbene i aktivističke programe podstiče kulturu življenja u skladu sa “zelenim” vrednostima.

Dvanaesti Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ će biti održan od 08. novembra od 16 časova, do 15. novembra do 22 časa, u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom “KLIMATSKA UZBUNA”. Ove godine, svi sadržaji će biti u potpunosti besplatni. U skladu sa pravima na prikazivanje, gledanje filmova je ograničeno na 1000 posetilaca po filmu, i moguće ih je gledati samo iz Srbije.

Svi zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj, kao i srodne teme, moći će da pogledaju ukupno 7 dugometražnih i 34 filmova srednjeg i kratkog metra.

Više informacija o ovogodišnjem Festivalu se može naći na www.greenfest.rs. Kompletan ovogodišnji program možete preuzeti na ovde.