Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton osudila je smrtnu kaznu izrečenu za 529 pristalica Muslimanske braće u Egiptu i pozvala privremene vlasti u toj zemlji da obezbede optuženima pravo na pravedno suđenje u skladu sa međunarodnim standardima.

„Sa krajnjom zabrinutošću sam primila vest da je sud u Miniji u južnom Egiptu osudio na smrtnu kaznu 529 pristalica Muslimanske braće. Ne ulazeći u ozbiljnu prirodu zločina za koje su osuđeni, smrtna kazna nikada ne može biti opravdana“, rekla je Ešton u saopštenju.

„EU se protivi smrtnoj kazni pod bilo kojiim uslovima. Smrtna kazna je okrutna i nehumana, nema korektivni efekat i predstavlja neprihvatljivo negiranje ljudskog dostojanstva i integriteta.

„Ponavljam poziv EU privremenim vlastima Egipta da obezbede optuženima pravo na pravedno i pravovremeno suđenje u skladu sa međunarodnim standardima i zasnovano na jasnim optužbama, te nezavisnoj i odgovarajućoj istrazi, kao i da omoguće pravo pristupa i kontakta braniocima i članovima porodica. Ovo je naročito važno za kredibilitet egipatske tranzicije u demokratiju“, dodala je Ešton u saopštenju.