Manifestacije klimatskih promena su prisutne širom sveta i postale su naša klimatska stvarnost. Klimatski servisi nam omogućavaju da se prilagodimo bolje na klimatske promene, donoseći odluke bazirane na znanju. Projekat Climateurope2 radi na razvoju pouzdanih klimatskih servisa dostupnih svim sektorima i segmentima društva, kroz definisanje procedura za njihovu standardizaciju, kreiranje evropske zajednice korisnika i podsticanje primene klimatskih servisa, radi bolje adaptacije na klimatske promene.

O klimatskim istraživanjima i servisima u službi građana i zajednice, razgovaraćemo sa dr Marjanom Brkić v.d. direktorkom Centra za promociju nauke Beograd, u okviru predavanja koje zajednički organizuju EU info kutak Niš i Centar za promociju nauke Beograd. Predavanje je zakazano za 2. novembar od 17 časova u EU info kutku Niš, Vožda Karađorđa 5.

 

Link za prijavu

Ovo predavanje deo je Evropske nedelje zelene diplomatije koja se održava od 23. oktobra do 2. novembra 2023. Tema ovogodišnjih Nedelja zelene diplomatije je „globalna pravedna energetska tranzicija“. U skladu sa principima Pariskog sporazuma, fokus je na globalnom ubrzanju primene mera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

U Srbiji, kampanjom  „Čistija energija za bolju budućnost“ želi se postići veće uključivanje javnosti, kreatora politika, umetnika i aktivista za zaštitu životne sredine u zajedničke napore podizanja svesti o klimatskim promenama, njihovom uticaju na Srbiju i akcijama koje su potrebne za ublažavanje tih promena. Kroz kombinaciju panel diskusija, umetnosti i radionica, događaji će inspirisati i mobilisati učesnike da preduzmu značajne korake ka održivoj budućnosti, uključujući negovanje rodne ravnopravnosti.

Kampanja podstiče osećaj odgovornosti, angažovanja i hitnosti u vezi sa klimatskim promenama u Srbiji. Kroz umetničko izražavanje, interaktivna iskustva i obrazovanje, događaji će inspirisati pojedince, zajednice i kreatore politike da preduzmu konkretne korake ka održivoj i otpornijoj budućnosti zemlje. Takođe će promovisati posvećenost Srbije klimatskoj diplomatiji  i njenu ulogu u globalnoj klimatskoj akciji.

O predavaču:

Dr Marjana Brkić je v.d. direktora Centra za promociju nauke i rukovoditeljka projekta Climateurope2, koji se bavi standardizacijom i širenjem zajednice korisnika klimatskih servisa radi bolje adaptacije na klimatske promene. U Centru, Marjana je koordinirala više projekata iz domena klimatske pismenosti, STEAM obrazovanja, kao i rodne ravnopravnosti, iz različitih evropskih okvira finansiranja, kao što su: Horizont 2020, Erasmus+ i Horizont Evropa.