Sprečimo. Zaštitimo.

U okviru kampanje Orange the world, gošća ciklusa „Žene stvaraju – razgovori koji pokreću“ biće Marija Ratković, spisateljica i aktivistkinja u kulturi, čija su promišljanja o širokom spektru društvenih tema zastupljena na većem broju uticajnih portala. Događaj je zakazan za sredu, 29. novembar, u 18 sati, u prostorijama EU info kutka Niš (Vožda Karađorđa 5).

Prisustvo događaju je besplatno, a potrebno je popuniti prijavu, koja se nalazi na ovom LINKU.

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa Marijinim književnim radom, da pitaju, saznaju, podele i diskutuju na sve teme obuhvaćene njenim stvaralačkim idejama i humanističkim angažovanjem.

Marija dekonstruiše stereotipove i diskriminatorsku stvarnost i na angažovani i hrabar način osvetljava aspekte egzistencije i emocionalnosti ženskog bića. Pored svih aktivnosti u kojima britko i snažno izražava svoj i zastupa glas žena.

O autorki:

Marija Ratković je publicistkinja, teoretičarka i aktivistkinja. Posle doktorskih studija na odseku Teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, bavila se umetničkim i naučnim radom u oblasti kulture sećanja, biopolitike i forenzičke arhitekture. Od 2006. godine radi u oblastima kulture i medija. Pored dugogodišnjeg pisanja za Vice, Elle, Peščanik, piše za film, televiziju i pozorište. Narativni kratki film Punta Cana (2018, USA), posle uspeha na međunarodnim festivalima dobio je zlatno priznanje International Independent Film Awards u USA. Autorka je više dramatizacija, kratkih drama i scenarija. Dobitnica nekoliko priznanja za aktivizam i zaštitu ljudskih prava, laureatkinja nagrade “Laza K. Lazarević” za najbolju savremenu pripovetku 2020. godine.

UJEDINIMO SE! Investirajmo u sprečavanje nasilja nad ženama i devojčicama“ tema je ovogodišnje kampanje „Orange the World – 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja počinje 25. novembra, kada obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama, a završava se 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava. Nažalost, nasilje nad ženama i devojčicama i dalje je jedno od najprisutnijih vidova kršenja ljudskih prava širom sveta. I ove godine, Delegacija EU u Srbiji se pridružuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja promovisanjem osnaženih žena i kroz saradnju sa širom zajednicom protiv fizičkog, verbalnog i/ili socio-ekonomskog nasilja. Pozivamo vas da pratite naše kanale društvenih medija i da se uključite u ovu kampanju. Sprečimo. Zaštitimo.