U okviru EU Zelene nedelje u Srbiji, događaj Koliko je zelena Evropa obuhvatio je projekciju filma, debatu i foto izložbu. Film Zelena Evropa, u produkciji Radio-televizije Srbije (RTS), prikazan je uz debatu o evropskim i srpskim standardima u zaštiti životne sredine, a otvorena je i izložba fotografija koje prikazuju primere najbolje evropske prakse u zaštiti životne sredine iz pet zemalja Evropske unije.

Autorka filma, Dragana Živojnović, novinarka RTS-a, istraživala je ekološke politike u Austriji, Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj, a film u trajanju od 25 minuta sažima 14 emisija koje su emitovane na Drugom programu RTS-a. Živojnović je naglasila da su joj zemlje koje je posetila pružile mnoge dobre primere koji bi mogli biti inspiracija za Srbiju. Učesnici panel diskusije saglasni su i istakli da su da priče o ekološkim problemima moraju da ponude i rešenja, da bi bile efikasne.

Programski menadžer Delegacije EU u Srbiji Antoan Avinjon, rekao je da je jako pohvalno što se kroz film Zelena Evropa vide građani i institucije u akciji. „Kroz primenu Zelene agende stavljamo ljude i njihovo blagostanje iznad institucija i to jeste politički proces jer, na kraju, treba doneti rešenja koja podržavaju ekološke akcije”, rekao je on. Avinjon je naveo da je EU u Srbiji u poslednjih 15 godina donirala više od 580 miliona evra za sektor zaštite životne sredine, dodavši da podržava i manje građanske inicijative kroz dodelu grantova, a preko većih organizacija civilnog društva.

Projektni mendažer Beogradske otvorene škole (BOŠ) Lazar Jovčić rekao je da BOŠ sarađuje sa organizacijama civilnog društva i podržava ih u njihovim inicijativama na lokalnom nivou kroz različite programe, ali da bez javnih politika i konkretnih mera nema unapređenja stanja životne sredine u Srbiji. On je kao dobar primer naveo Sokobanju, gde novi sistem koji koristi otpadnu termalnu vodu iz banjskog kompleksa dosta utiče na poboljšanje kvaliteta vazduha i da su rezultati vidljivi. Dobrih primera ekoloških praksi u Srbiji ima, problem je što postoje zeleni propisi bez primene, dodao je on.

Majda Adlešić, urednica časopisa Ekolist, naglasila je važnost medija u podizanju svesti o zaštiti životne sredine i istakla da mediji igraju ključnu ulogu u informisanju i pronalaženju rešenja za ekološke probleme.

Organizatori ovog događaja bili su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i projekat Puls Evrope – medijske posete EU, projekat u kom je u medijskim posetama učestvovalo  268 novinara iz 36 redakcija u Srbiji. Od 450 nastalih i objavljenih medijskih priloga, trećina je posvećena oblasti zaštite životne sredine.

Više informacija o mogućnostima koje pruža Evropska unija možete pronaći na sajtu EU mogućnosti, a dodatne informacije o EU Zelenoj nedelji 2024 koja traje do 12. juna ovde.