Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han proglašen je za ambasadora regionalnih Sportskih igara mladih. Komesar je najavio da će učiniti sve da promoviše manifestasciju, jer ona doprinosi pozitivnim kretanjima u regionu.

Na ceremoniji, Han je rekao da se Sportske igre razvijaju kao velika ideja, zahvaljujući kojoj se mladi ljudi povezuju, uživaju i takmiče. Pozvao je i investitore da pomognu aktivnost, koja po njegovim rečima doprinosi medjusobnom boljem razumevanju i pomirenju u regionu.

„Ovo je zaista vredna inicijativa za čitav region koja mladima donosi nova prijateljstva i iskustva i mogućnost da provode divno vreme zajedno“, dodao je evropski komesar, citirajući predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi trebalo raditi na tome da Sportske igre postanu igre mira.

Photo: European Commission Audiovisual Services

S obzirom na to da sam zadužen za proširenje, mislim da ću imati zadatak da na što više zemalja proširim ovu inicijativu, da na hiljade dečaka i devojčica učestvuje, i nadam se da će sama inicijativa još više rasti, istakao je Han.

Predsednik Vučić zahvalio se komesaru na trudu i poručio je da bi deca trebalo da se vole i poštuju jer je to budućnost regiona.

Photo: European Commission Audiovisual Services

„Naučite da se borite da biste pobedili ali znajte da poraz nije kraj jer ste uspešni koliko puta uspete da se podignete posle poraza“, rekao je Vučić i dodao da se bore za pobedu, a da čestitaju uvek protivniku kad izgube.

Sportske igre mladih su regionalna sportska manifestacija za decu i omladinu, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva. Manifestacija omogućava deci od 7 do 14 godina iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije besplatno učestvovanje u takmičenjima u različitim sportskim disciplinama.  Godišnje okupljaju više od 170.000 mladih iz tri zemlje učesnice. Igre su najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi priznata od Međunarodnog Olimpijskog komiteta, stoji na sajtu manifestacije.

Komesar Han posetu nastavlja razgovorima sa predsednikom Vučićem, a u petak će prisustvovati otvaranju renovirane Golubačke tvrđave.