Komesar Han počeo posetu Severnoj Makedoniji i Srbiji

0

Neophodno je da Severna Makedonija nastavi reforme, posebno u oblasti vladavine prava kroz donošenje zakona o kancelariji javnog tužioca i beskompromisnu borbu protiv korupcije, kaže evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han. Komesar ističe i da Skoplje zaslužuje zeleno svetlo za početak pregovora u oktobru.

Svi politički akteri bi trebalo da uzmu u obzir budućnost i interese države i građana, ističe komesar.

„To je nacionalni cilj svi u državi bi trebalo da razumeju kako moraju da rade na tom cilju. Naravno, postoje debate i diskusije, ali mislim da bi svi trebalo da budu svesni koja je sudbina države. Nadam se da će biti preduzeti svi neophodni koraci kako bi se postiglo ono što svi želimo da postignemo, a to je zeleno svetlo za otvaranje pregovora“, ističe Han.

Evropski komesar kaže i da žali što se to nije desilo već u junu. Severna Makedonija je naporno radila kako bi dostigla postavljene standarde, i sada je na EU da ispuni svoje obaveze, tvrdi Han.

„Nezavisno sudstvo, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije ostaju strateški cilj i to nije važno samo za EU, već i za samu državu i građane. Želim da pohvalim i opoziciju za to što je kooperativna u odnosu na te aktivnosti“, kaže evropski komesar.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev kaže da bi period koji je ostao do oktbora njegova zemlja trebalo da iskoristi tako što će raditi na poboljšanju pravosuđa.

„Ovaj period vakuma bi trebalo iskoristiti da pokažemo da kako radimo na neophodnim reformama sistema i usvajanju zakona o javnom tužilaštvu, da donesemo zakon koji neće abolirati ni vlasti ni opoziciju. Očekujem da ćemo izglasati taj dokument tokom avgusta“, navodi premijer Zaev.

Nakon sastanka sa predsednikom Vlade, komesar Han se sastao i sa predsednikom Makedonije Stevom Pendarovskim, kao i sa liderima političkih stranaka. Posetu regionu nastavlja u Beogradu, gde će razgovarati sa srpskim državnim vrhom.

Podeli

Comments are closed.