Obnova Obrenovca od posledica strašnih poplava od pre godinu dana je sjajan primer šta može da se uradi kada se nastupa zajedničkim snagama, izjavio je danas evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, na manifestaciji u okviru proslave Dana Evrope 9. maja.

Posle obilaska Poljoprivredno-hemijsko škole, Han je rekao da je pre godinu dana bio u Obrenovcu i da se uverio u
posledice poplava, kao i da nije mogao ni zamisliti da će tokom današnje posete videti potpuno obnovljen grad.

Han je odao priznanje svima koji su učestvovali u obnovi Obrenovca, a posebno se zahvalio šefu dalegacije EU u Srbiji Majku Davenportu i njegovom timu, prenosi FoNet.

Han je učesnicima osnovnih škola iz poplavljenih područja u Srbiji koja danas i u naredna dva dana učestvuju u sportskoj manifestaciji povodom Dana Evrope, poželeo da se dobro zabave i steknu nova prijateljstva. Škole čiji su se đaci danas takmičili obnovljene su donacijama Evropske unije.

Evropski komesar je istakao da su EU i njene članice pomogle Srbiji tokom majskih poplava slanjem ljudstva i
opreme, kao i finansijski, uz konstataciju da je to primer kako jedna složna zajednica treba da deluje u vanrednim situacijama.

CEaOwYbW8AA2-sW

 

Ministar prosvete Srđan Verbić čestitao je đacima Dan Evrope i ocenio da je Obrenovac danas mnogo bolje mesto
nego pre godinu dana.

Verbić je čestitao đacima Dan Evrope i poželeo im da tokom boravka na sportskoj manifestaciji u Obrenovcu steknu nova prijateljstva.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali pozdravio je decu iz svih krajeva Srbije koja u Obrenovcu učestvuju u takmičenjima u košarci i odbojci.

Drago mi je što je Obrenovac danas, posle nešto manje od godinu dana od prošlogodišnjih poplava, domaćin ovakve manifestacije. Prošle godine u ovo vreme Obrenovac je bio grad bez budućnosti, a danas je grad koji je domaćin za 320 učenika iz raznih delova Srbije povodom Dana Evrope, rekao je Mali.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković je rekao da je Obrenovac pre godinu dana zbog poplava izgledao kao grad užasa i straha, a da je danas situacija potpuno drugačija.

U takmičenju u odbojci i košarci u Obrenovcu povodom Dana Evrope u naredna tri dana učestvovaće 320 učenika iz osnovnih škola u Šapcu, Valjevu, Loznici, Velikoj Plani, Lazarevcu, Trsteniku i Obrenovcu.

Reč je o školama u opštinama čiju je obnovu posle poplava finansijski pomogla Evropska unija.