Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji posetiće Srbiju 1. i 2. decembra 2022. kako bi razgovarao o prioritetima u okviru procesa pridruživanja EU, uz fokus na energetsku saradnju.

Prvog dana u popodnevnim časovima, sa ministarkom energetike Dubravkom Đedović i ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević posetiće Elektromreže Srbije (EMS), gde će biti predstavljena implementacija Transbalkanskog elektroenergetskog koridora – energetskog projekta koji sufinansira Evropska unija i koji će obezbediti veću energetsku stabilnost i efikasnost u Srbiji. Uveče će se sastati sa potpredsednicima Narodne skupštine i šefovima poslaničkih klubova iz redova opozicije.

U petak će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom parlamenta Vladimirom Orlićem, potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i ministrom unutrašnjih poslova Gašićem. Takođe će prisustvovati potpisivanju sporazuma o EU finansiranju kojim se utvrđuje pravni okvir za buduću pretpristupnu pomoć EU Srbiji, a obeležiće se i početak implementacije dva projekta finansirana od strane EU, koji podržavaju kapacitet Srbije da upravlja migracionim tokovima i graničnim kontrolama.