Komesar Varheji u poseti Severnoj Makedoniji i Albaniji

0

Evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varheji posetio je Skoplje i Tiranu. To je prva poseta regionu člana Evropske komisije koja je dužnost preuzela 1. decembra 2019. godine.

U centru pažnje razgovora komesara Varhejia sa zvaničnicima Severne Makedonije i Albanije bila je mogućnost da dve države dobiju status kandidata.

“Imam dobre vesti za integraciju Zapadnog Balkana. Ona će biti nastavljena i radićemo još snažnije da to ostvarimo. Proširenje je prioritet za novu Evropsku komisiju. Moramo da ubrzamo procese i da stavimo dinamiku u njih, ali istovremeno i da učinimo da budu sigurniji i verodostojniji za sve nas, i za region i za zemlje članice”, rekao je Varheji na konferenciji za novinare s premijerom Severne Makedonije Oliverom Spasovskim.

Copyright: European Union 2020

Varheji je rekao da Evropska komisija ostaje pri oceni da su Severna Makedonija i Albanija spremne za početak pristupnih pregovora i da očekuje da odluku o njihovom otvaranju zemlje članice donesu pred majski Samit EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu.

“Moramo da radimo na osnovu procene da su Severna Makedonija i Albanija spremne za početak pregovora. Nema promena u tom stavu i držaćemo se prve procene da moraju da počnu pristupni pregovori sa ove dve zemlje. To znači da treba da imamo pozitivnu odluku Saveta za otvaranje pristupnih pregovora pre Samita u Zagrebu”, navodi evropski komesar za proširenje.

Podeli

Comments are closed.