Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji završio je 15. maja svoju trodnevnu posetu Srbiji. Komesar se po dolasku sastao sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao o procesu proširenja EU i primeni Plana rasta i reformske agende za Zapadni Balkan.

Tokom posete komesar se sastao sa novim premijerom i nekoliko ministara Vlade Srbije – ministrom finansija, ministrom spoljnih poslova, ministrom unutrašnjih poslova, ministarkom za evropske integracije, ministarkom pravde, ministrom rudarstva i energetike i ministrom građevinarstva i saobraćaja. Komesar im je čestitao na imenovanju, izrazio nadu da će Srbija ostati posvećena svom evropskom putu i ​​ohrabrio novu vladu da iskoristi trenutni zamah proširenja i sprovede neophodne reforme, uz podršku EU.

Komesar Varheji je dodao da je EU nedavno usvojila 6 milijardi evra vredan Plana rasta za podršku partnerima sa Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, pozdravio je rad Srbije na reformskoj agendi i podsetio na mogućnosti koje pruža Srbiji u pogledu društveno-ekonomskog razvoja, uključivanja u jedinstveno tržište Evropske unije i pristupnih pregovora.

Komesar je ponovio da Ekonomsko-investicioni plan od 30 milijardi evra već daje rezultate. Plan je da se unapredi povezanost transportne, energetske i digitalne infrastrukture u okviru Zapadnog Balkana. EU je već mobilisala više od polovine paketa, ulažući u Srbiju skoro 6,2 milijarde evra, koji će doneti opipljive koristi građanima i privredi. Na primer, EU finansira modernizaciju srpskih železnica, obezbeđujući finansijski paket od 2,2 milijarde evra samo za brzu prugu Beograd-Niš.

U okviru posete, komesar Varheji je prisustvovao potpisivanju dva nova sporazuma o bespovratnoj pomoći za biomasu – koji će pomoći dalju tranziciju Srbije ka održivoj energiji – kao i potpisivanju Memoranduma o razumevanju za osnivanje Evropskog saveta privrednih komora i poslovnih udruženja u Srbiji. On je obišao i završnu fazu radova na izgradnji Palate pravde u Novom Sadu i Intermodalnog terminala u Batajnici – dva projekta koje finansira EU čiji je cilj obezbeđivanje preduslova za efikasniji i kvalitetniji rad pravosuđa odnosno modernizacija transportnog sistema Srbije.

Komesar je završio posetu nizom sastanaka u Narodnoj skupštini Srbije gde se sastao sa novom predsednicom Anom Brnabić, kao i predstavnicima poslaničkih grupa kako iz vladajuće koalicije tako i iz opozicije.

Tokom posete komesar se sastao i sa predstavnicima mađarske manjine u Subotici.