Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel posetiće 19. aprila Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture 2022, kako bi zajedno sa premijerkom Anom Brnabić otvorila novu zgradu Instituta BioSens. Zahvaljujući sufinansiranju EU u vrednosti od 14 miliona evra, novi kapaciteti i visokosofisticirana oprema omogućiće jačanje naučnog potencijala Instituta i transformaciju u Evropski centar izvrsnosti, sposoban da sprovodi najnaprednije projekte primenjive na svetskom nivou.

„Moja poseta će biti odlična prilika da vidim kako Evropska unija i Srbija sarađuju u pet oblasti koje definišu našu budućnost, a to su obrazovanje, mladi, kultura i istraživanje i inovacije. Takođe ću se upoznati sa konkretnim inicijativama koje smo sproveli u okviru agende za Zapadni Balkan u inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, omladini i sportu koja je okrenuta budućnosti“, rekla je komesarka Gabrijel.

Tokom posete, komesarka će zajedno sa ministrom prosvete Brankom Ružićem i direktorkom UNICEF-a u Srbiji Dejanom Kostadinovom obići osnovnu i srednju školu „Milan Petrović”, koja je usmerena na inkluzivno obrazovanje. Komesarka Gabrijel će ovom prilikom isporučiti 20.000 evra opreme za integraciju tehnologija asistivnog učenja, čime će se poboljšati inkluzivnost obrazovanja u Srbiji.

Pored toga, ona će se u OPENS omladinskom centru susresti sa inspirativnim predstavnicima mladih iz Srbije i govoriće o iskustvima iz godine Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope 2019.

Komesarka će u društvu potpredsednice Vlade i ministra kulture Maje Gojković posetiti Galeriju Matice srpske kako bi se upoznala sa dostignućima Novog Sada – Evropske prestonice kulture 2022. godine i videla nasleđe srpske umetnosti u širem evropskom kontekstu.

Do sada, EU je podržala srpske istraživačke i razvojne aktivnosti sa 90 miliona evra bespovratnih donacija. Sredstva se koriste za povećanje kvaliteta nauke, inovacija i povezivanje sa evropskim i međunarodnim naučnicima i preduzetnicima, čime se podržava konkurentnost srpske privrede. Srbija je aktivni učesnik u vodećem programu EU za istraživanje i inovacije Horizont Evropa. Učešće Srbije u Horizontu Evropa povećano je za više od 50% na 33 miliona evra (sa nekih 20 miliona evra prethodnih godina). Učesnici iz Srbije su posebno jaki u oblastima kao što su „Hrana, bioekonomija, poljoprivreda i životna sredina“, „Digitalna industrija“ i „Klima i energija“.

U oblasti obrazovanja, EU je donirala više od 100 miliona evra za unapređenje predškolskog obrazovanja, reformu stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, renoviranje i renoviranje škola i fakulteta, podršku inkluzivnom obrazovanju i drugo.

Srbija od 2019. godine učestvuje u najvećem evropskom programu obrazovanja, obuke mladih i sporta Erazmus+ kao punopravna članica. Uz podršku EU, učenici, studenti, mladi i sportisti iz Srbije ravnopravno učestvuju u projektima razmene i obuke kao njihovi vršnjaci iz EU. Do sada je organizovano preko 8.000 razmena u oblastima obrazovanja, obuke i mladih. Dok je Srbija primila preko 2.500 učesnika, u inostranstvo je poslala oko 5.500 učesnika.

EU je uložila preko 6 miliona evra za izgradnju i renoviranje preko 40 sportskih objekata širom Srbije. Zahvaljujući ovoj pomoći, preko 100 hiljada građana i dece može aktivno da koristi renovirane ili novoizgrađene sportske centre, bazene, fiskulturne sale u osnovnim i srednjim školama i sprave za sportsku gimnastiku i drugo.