Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johansson posetila je 16. marta Srbiju. Ona se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i premijerkom Anom Brnabić, ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i prisustvovala potpisivanju sporazuma kojim Srbija postaje pridruženi član Evropska mreža za migracije, forum stručnjaka za migracije u kome se razmenjuju podaci, politike i iskustva o migracijama. Komesarka Johanson se po dolasku u prepodnevnim časovima najpre sastala sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Bratislavom Gašićem na graničnom prelazu Horgoš na granici Srbije i Mađarske. I ministra Gašića i komesara Johansona na graničnom prelazu primila je zajednička patrola granične policije Srbije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu – Fronteks.

Novoimenovani direktor Fronteksa, Hans Leijtens, bio je u pratnji komesarke Johanson.

Prema komesarkinim rečima, angažovanje pripadnika Fronteksa na teritoriji Srbije je praktičan pokazatelj posvećenosti Evropske unije u saradnji sa Srbijom.

„Zajedničke patrole čuvaju granice, rade na sprečavanju i suzbijanju kriminalnih aktivnosti i krijumčara“, rekla je Johanson i dodala da je naredni korak u saradnji revizija sporazuma između Srbije i Fronteksa, koji će dati novi mandat evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu.

„Od početka godine duž granice sa Mađarskom sprečen 881 ilegalan prelazak granice, dok je taj broj, u istom periodu prošle godine, bio 172“, precizirao je ministar Gašić i naglasio da će Srbija nastaviti sa procesom usaglašavanja sa viznom politikom Evropske unije.

https://twitter.com/YlvaJohansson/status/1636295349269659648

„Evropsko integrisano upravljanje granicom (EIBM) može dobro da funkcioniše samo u saradnji sa partnerima“, objavila je Johanson na Tviteru uz fotografiju sa graničnog prelaza.

Takođe, na sastanku sa predsednikom Vučićem, komesarka Johanson je rekla da se Srbija pokazala kao blizak, pouzdan i odgovoran partner Unije u rešavanju problema migracija i da je od velikog značaja da EU nastavi da pruža vitalnu podršku evropskim integracijama Srbije sa kojima želi još tešnje saradnje u svim oblastima od značaja i zajedničkog interesa.

Predsednik Vučić je zahvalio na podršci i pomoći Evropske unije u upravljanju migracijama, kao i na prepoznavanju i uvažavanju napora naše zemlje u regulisanju migrantske krize, jer je Srbija od početka ozbiljno i odgovorno shvatila svoj deo obaveza, čime se u velikoj meri doprinosi opštoj bezbednosti EU i njenih građana.

Ponovio je da članstvo u EU ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i njeno strateško opredeljenje, „naglasivši iskrenu posvećenost reformskom procesu“ na evropskom putu.

Premijerka Brnabić saglasila se sa komesarkom Johanson da se Srbija pokazala kao pouzdan i odgovoran saradnik Evropske unije u upravljanju migracijama. S tim u vezi, posebno je važno današnje potpisivanje Sporazuma o pristupanju Srbije Evropskoj mreži za migracije. Ocenivši saradnju sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (FRONTEKS) kao veoma dobru, premijerka Brnabić je zahvalila i EU na značajnoj finansijskoj pomoći za potrebe upravljanja migracijama i povećanje institucionalnih kapaciteta za rešavanje pitanja migracija i azila.

Ministar spoljnih poslova Dačić istakao je i da je Republika Srbija pouzdan partner u oblasti migracija i istakao spremnost Srbije da nastavi blisku saradnju sa EU u ovoj oblasti. On je rekao i da Srbija želi da bude deo zajedničke politike EU u oblasti vizne politike, migracija, bezbednosti i vladavine prava.

Johanson je na svim svojim sastancima istakla da EU i Srbija aktivno i zajednički rade na jačanju borbe protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja ljudi na granicama.