Toplota prolazi kroz staru stolariju, dotrajale krovove i zidove bez odgovarajuće fasade, ostavljajući domaćinstva hladnim. Uvođenjem mera energetske efikasnosti u kuće ili stanove, smanjuje se nepotrebna potrošnja energije.

Na današnjoj radionici „Pitaj me bilo šta o EU podršci“ saznali smo iz prve ruke od korisnika programa GEFF, kako aplicirati za podršku za uvođenje energetski efikasnih tehnologija, koji su najveći izazovi i korisni saveti.

Jasno je da ako trošimo manje energije, trošimo manje novca i utičemo na smanjenje zagađenja, naglasila je na otvaranju događaja Slavica Gligorović, moderatorka i novinarka RTS-a.

GEFF kreditna linija je namenjena finansiranju tehnologija energetske efikasnosti (prozori, fasade, krovovi, toplotne pumpe, solarni paneli i dr.) za fizička lica – građane Srbije, navela je Dragana Tanasić, rukovoditeljka GEFF projekta i dodala:

„Plasiranje sredstava se vrši preko domaćih banaka, prvenstveno preko Erste banke i od skoro Intesa banke. GEFF program pruža podršku pri odabiru pomenutih tehnologija, a sve informacije se mogu naći na našem sajtu ali i sajtovima banaka. Kroz naš program se može finansirati kompletno renoviranje stana koji onda postaje kompletno energetski efikasan. Ono što je važno za korisnike je da Evropska unija nakon završetka radova obezbeđuje do 20 odsto povraćaja od ukupnih sredstava kredita, a to se korisniku prebacuje direktno na račun i raspolaganje po želji“, naglasila je Tanasić.

Nakon podnošenja neophodne dokumentacija odobrenje kredita je jako brzo došlo. Sama isplata izvođaču i administracija oko toga je išla bez mog zalaganja, a nakon mesec dana sam dobio na račun i povraćaj dela novca, objasnio je jednostavnost cele procedure Nikola Rađenović, korisnik GEFF kredita.

„Ja sam pored solarnih panela uzeo i poseban bojler, zamenio sam stolariju, tako da sam svoje kompletne probleme energetske efikasnosti rešio jednim kreditom, jednim zahvatom. Cela stvar je išla toliko lagano da predstavlja primer odnosa prema klijentu koji nema vremena da se preterano bavi procedurama. Moje vreme je otišlo samo na poređenje onoga što je navedeno u tehnološkom selektoru i onoga što je dostupno na portalima“, rekao je Rađenović.

Mi smo imali internu šalu da je naše prethodno domaćinstvo grejalo celu mesnu zajednicu – koliko su naši prozori bili stari i propuštali toplotu, zidovi nisu imali izolaciju itd, istakla je Aleksandra Nicović, korisnica GEFF kredita i dodala:

„Meni je GEFF selektor za tehnologije na njihovom sajtu mnogo pomogao, jer sam ja potpuni laik za tehnologije. Nisam imala nikakva iskustva sa građevinskim materijalima i sl. Na jednom mestu sam mogla da dobijem informaciju šta znači ako stavim stirodur od 8 milimetara, a šta dobijam ako stavim stirodur debljine 12 milimetara, koja je razlika između peći na pelet i sistema sa toplotnom pumpom. Na taj način smo napravili kompletan program za energetsku efikasnost naše kuće“, objasnila je Nicović.

Nina Valčić, korisnica GEFF kredita rekla je da su članovi njenog domaćinstva veoma osvešćeni što se tiče važnosti zaštite životne sredine.

Obnova i podizanje energetske efikasnosti naše porodične kuće je trebala da podrazumeva i estetski momenat, što je u svakom smislu ostvareno uz pomoć GEFF kredita i Erste banke. Uspeli smo da postignemo ono što smo inicijalno zamislili. Uradili smo kompletnu zamenu stolarije. Našli smo i sertifikovanog domaćeg dobavljača za drvenu stolariju koja nam je odgovarala“, rekla je Valčić.

Pogledajte snimak cele radionice:

GEFF na Zapadnom Balkanu predstavlja deo međunarodnog GEFF programa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji promoviše investicije u energetsku efikasnost.

GEFF kreditna linija, koja je trenutno dostupna građanima u Erste, Banca Intesa i ProCredit banci, nastala je kao odgovor na potrebu da se građanima obezbedi pristup finansiranju za investicije u povećanje energetske efikasnosti domaćinstava, poput termo-izolacije kuća i energetski efikasne stolarije. Cilj programa je i da se generalno poveća svest građana o značaju investiranja u energetsku efikasnost.

Pored kredita, korisnici mogu iskoristiti i bespovratna sredstva u iznosu do 20 odsto od ukupne vrednosti investicije. Bespovratna sredstva finansira Evropska unija. Austrija i Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) su obezbedili sredstva za tehničku pomoć tokom sprovođenja programa

Evropska unija je veći donator od svih ostalih međunarodnih donatora zajedno. EU je u protekle dve decenije uložila više od 830 miliona evra u sektor energetike. Samo u 2022. podrška EU energetskom sektoru Srbije procenjena je na 100 miliona evra.

Diversifikacija izvora energije, sigurnost snabdevanja, energetska efikasnost i dekarbonizacija privrede, u skladu sa Pariskim sporazumom, glavni su ciljevi podrške EU. Podrška Evropske unije realizuje se u saradnji sa Vladom Srbije. EU će nastaviti da podržava Srbiju u usklađivanju sa pravnim tekovinama EU i stvaranju struktura koje će omogućiti dalja ulaganja u dekarbonizaciju energetskog sektora.

Pogledajte još:

https://europa.rs/kako-da-stedimo-i-budemo-energetski-efikasni/

https://europa.rs/kako-odabrati-zelene-tehnologije-za-domacinstva/

https://europa.rs/razvoj-sela-unapredjuje-energetiku/