Evropska komisija je odobrila 1,14 miliona evra Međunarodnoj organizaciji za migracije za uspostavljanje programa za podršku dobrovoljnom povratku i reintegraciju za Italiju.

Ovaj program je usmeren na nezakonite migrante koji žele da se iz Italije vrate u svoje zemlje porekla. Na ovaj način će migranti dobiti informacije o dobrovoljnom povratku i podršku tokom procesa povratka. Međunarodna organizacija za migracije će podržati reintegraciju migranata u njihovim zemljama pružanjem smeštaja, obrazovanja, stručne obuke i prilika za zaposlenje, što će ih odvratiti od toga da ponovo putuju nezakonitim migracijskim rutama.

Sredstva u iznosu od 1,14 miliona evra su izdvojena iz Fonda za azil, migracije i integracije (AMIF), dok Italija ne uspostavi stalni program dobrovoljnog povratka u okviru svog nacionalnog programa. Italiji je na ime pomoći za vanredne situacije od 2014. do sada odobreno 22 miliona evra. Pomenuti novac je izdvojen povrh sredstava iz nacionalnih programa za Italiju koji iznose 593 miliona evra za period 2014-2020 u okviru AMIF-a (348 miliona evra) i Fonda za unutrašnju bezbednost (245 miliona evra.)