Prepoznajući suštinsku ulogu Poljske u podršci izbeglicama koje beže od invazije na Ukrajinu, u Varšavi će se 9. aprila održati događaj za prikupljanje sredstava Stand Up For Ukraine, koji će predvoditi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Kanade Džastin Trudo.

Predsednik Poljske Andžej Duda prisustvovaće događaju zajedno sa predsednicom fon der Lajen, dok će se premijer Trudo uključiti onlajn.

Poljska je prilimila više od 2,5 miliona izbeglica i igra važnu ulogu kao čvorište za humanitarnu pomoć, koju za Ukrajinu šalju pojedinci i organizacije iz cele Evrope.

Konferencija će biti završni događaj šire kampanje na društvenim medijima koju su pokrenule Evropska komisija i Vlada Kanade u partnerstvu sa međunarodnom zagovaračkom organizacijom Global Citizen. Cilj kampanje je prikupljanje sredstava i drugih vidova podrške za potrebe interno raseljenih lica u Ukrajini i izbeglica.

Umetnici iz celog sveta već su se pridružili kampanji – među najpoznatijim imenima su Bono, Madona, Elton Džon, Majli Sajrus, Adam Lamberta, Selin Dion i Alanis Moriset, ali će se samom događaju priključiti još prepoznatljivih lica.