Dva nova konkursa iz domena kulture predstavljena su nedavno u Novom Sadu; konkursi pripadaju programu Kreativna Evropa, i naglašavaju važnost evropske književnosti i inovacija u kulturi.

Bojan Milosavljević iz Deksa Kreativna Evropa je istakao značaj konkursa Promet evropskih književnih dela 2024. godine, naglašavajući važnost književnosti koja se održava kroz ljude koji je čitaju, prevode i pišu. On je kazao da je jezička barijera često prepreka u pristupu različitim književnim delima, ali uz podršku ovog programa, ta prepreka postaje manje značajna, omogućavajući veću dostupnost knjiga različitim čitaocima.

Milan Tripković iz Bulevar Booksa, dopunio je diskusiju ističući da je jedan od ciljeva njihove knjižare da služi kao most između različitih kultura, promovišući raznovrsnost književnosti.

Predstavljeni su konkursi Promet evropskih književnih dela 2024. godine i Inovativna laboratorija.

Konkurs Promet evropskih književnih dela 2024. godine otvara mogućnost za projekte koji se bave prevođenjem, objavljivanjem, distribucijom i promocijom evropskih književnih dela. Specifični prioriteti ovog konkursa uključuju jačanje transnacionalnog prometa i raznolikost evropske književnosti, podsticanje prevođenja manje zastupljenih jezika, te razvijanje nove čitateljske publike, posebno mladih.

Pored toga, predstavljen je i konkurs Inovativna laboratorija, koji pruža podršku eksperimentisanju s idejama u oblasti kulture i umetnosti i audiovizuelnih delatnosti, kao i drugih sektora poput obrazovanja i turizma. Cilj je osmišljavanje i testiranje inovativnih digitalnih rešenja s dugoročnim uticajem na različite oblasti delovanja, kao i stvaranje novih alata, modela ili metodologija rada primenljivih u audiovizuelnim delatnostima i drugim oblastima kulture i umetnosti. Ovaj konkurs pruža podršku saradnji u oblasti kulture, audiovizuelnih delatnosti, obrazovanja i turizma.