EU info centar u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji organizuje seriju radionica kreativnog pisanja za decu školskog uzrasta, pod nazivom „Pisac – kreativac“.

Kroz radionice kreativnog pisanja, deca bi, uz pomoć književnih dela odabranih za tu priliku, naučila da razumeju osnov književnog sadržaja, zasnovanog na određenoj emociji, a mentori bi im pomogli da pojedinačne emocije analiziraju.

Potom bi svako dete, uz instrukcije,  pisalo priču o načinu prevazilaženja negativnih emocija u datim situacijama i o uspostavljanju pozitivnijeg okruženja. Dakle, cilj je napisati priču sa srećnim krajem, kao i da dete razvije empatiju.

Polaznici će na ovaj način izučavati književne likove, ali će naučiti i da prepoznaju određena psihološka stanja u ljudima u svom okruženju.

Pored toga, deca kroz pisanje uče kako da pomognu ljudima (najpre sopstvenim izmaštanim književnim likovima, a potom i svojim vršnjacima, i širem okruženju). Razvoj kreativnog mišljenja deo je ovog procesa.

Svaka individualna priča predstavlja lepši i ispravniji pogled na svet, proizašao iz kreativnog pisanja.

Po završetku radionica, planirano je objavljivanje publikacije dečjih radova, kao svojevrsne riznice malih kreativaca. Time bi bio zaokružen ciklus stvaranja idealnog društva za sve nas, uobličen umom i perom osvešćenog, misaonog i za literarno stvaralaštvo osposobljenog deteta.

Radionice su namenje deci uzrasta od 12 do 14 godina, a održavaju se subotom od 13 do 14.30 časova u prostorijama EU info centra, u Ulici Kralja Milana 7, u Beogradu.

Prijavljivanje isključivo na mejl adresu info@euinfo.rs ili telefonom na broj 011 4045400.