EU info point Novi Sad vas poziva na “Otvorena vrata”, serijski događaj koji će se održati u četvrtak, 11. aprila s početkom u 17 časova u prostorijama knjižare Bulevar Books (Bulevar Mihajla Pupina 6). Ovog puta, fokus će biti na predstavljanju programa Kreativna Evropa kroz dva poziva: Promet evropskih književnih dela 2024. godine i Inovativna laboratorija. Prisustvo je besplatno, a potrebno je prijaviti se putem LINKA.

O programima će govoriti:

Milica Rašković, Desk Kreativna Evropa

Bojan Milosavljević, Desk Kreativna Evropa

MilanTripković, Bulevar Books

Vladimir Pavlišin, Kontrast izdavaštvo

Milica Laufer, Kontrast izdavaštvo

Fokus će biti na konkursu Promet evropskih književnih dela 2024. godine sa kojim se otvara mogućnost za projekte koji se bave prevođenjem, objavljivanjem, distribucijom i promocijom evropskih književnih dela. Specifični prioriteti ovog konkursa uključuju jačanje transnacionalnog prometa i raznolikost evropske književnosti, podsticanje prevođenja manje zastupljenih jezika, te razvijanje nove čitateljske publike, posebno mladih.

Biće predstavljen i konkurs Inovativna laboratorija koji predstavlja prliku za podršku saradnjama ustanova i organizacija iz domena kulture i audiovizuelnih delatnosti, kao i drugih sektora poput obrazovanja i turizma. Cilj je osmišljavanje i testiranje inovativnih digitalnih rešenja s dugoročnim uticajem na različite oblasti delovanja, kao i stvaranje novih alata, modela ili metodologija rada primenljivih u audiovizuelnim delatnostima i drugim oblastima kulture i umetnosti.

Očekuje se da predloženi projekti doprinesu raznovrsnosti književnosti, omoguće široku dostupnost evropskih književnih dela, te podrže saradnju unutar književnog i izdavačkog sektora.

Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže ovom događaju i saznaju više o mogućnostima koje pruža program Kreativna Evropa.