Evropska komisija je danas najavila 445 miliona evra humanitarne pomoći za krizu u Siriji u 2016. Podrška je deo obaveze koju je Komisija preuzela na konferenciji “Podrška Siriji i regionu” održanoj početkom godine u Londonu, na kojoj su se EU i države članice obavezale na pružanje preko tri milijarde evra pomoći narodu Sirije tokom 2016.

Evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides je izjavio: „Danas obeležavamo još jednu tužnu prekretnicu u najvećoj humanitarnoj krizi od Drugog svetskog rata koja ulazi u šestu godinu. Samo unutar Sirije ima 13 miliona ljudi kojima je potrebna pomoć. Evropska unija je posvećena pružanju pomoći sirijskom narodu koliko god da to bude potrebno. Sredstva najavljena danas će biti usmerena na najugroženije Sirijce u zemlji, ali i u susednom Jordanu, Libanu i Turskoj. Treba nam neograničeni pristup humanitarnoj pomoći kako bismo se nadovezali na nedavne napore koji su doveli do prekida neprijateljstava u zemlji.”

Sredstva će biti kanalisana kroz Ujedinjene nacije, međunarodne organizacije i međunarodne partnerske nevladine organizacije, a biće usmerena na zadovoljavanje potreba za hranom, vodom, sanitarnim materijalom, higijenom i obrazovanjem. Sredstva će biti raspoređena na sledeći način: Sirija (140 miliona evra), Liban (87 miliona evra), Jordan (53 miliona evra) i Turska (165 miliona evra).