„Kvalitetni podaci i dobra saradnja – pouzdan sistem donošenja odluka“ tema je konferencije koja je okupila predstavnike regionalnih statističkih kancelarija zapadnog Balkana kao i srpskih institucija, proizvođača zvanične statistike.

Učesnici konferencije su razgovarali o daljem unapređenju saradnje i upotrebi podataka iz administrativnih registara za potrebe statističkog izveštavanja, a tema su bile i statistika tržišta rada i uporedivost podataka u regionu, kao i iskustva Republičkog zavoda za statistiku Srbije u oblasti statistike građevinarstva.

„Upotreba podataka iz administrativnih registara u generisanju statističih podatka značajno smanjuje troškove i doprinosti unapređenju efikasnosti statističkog procesa prikupljanja i analize podataka“, rekao je Martin Klauke, šef sektora u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji.

On je najavio nastavak saradnje sa Republičkim zavodom za statistiku Srbije i dalju podršku Zavodu u procesu unapređenja raspoloživosti, kvaliteta i uporedivosti podataka kroz predstojeće predpristupne fondove.

Konferencija je organizovana u cilju promovisanja rezultata statističkih projekata koji su bili finansirani Višekorisničkim programom statističke saradnje IPA 2019 i koji su značajno doprineli poboljšanju kvaliteta zvanične statistike. Kroz prezentacije i panele predstavljeni su rezultati iz oblasti kratkoročkih statistika, statistike tržišta rada, upravljanja i preuzimanja administrativnih izvora, kao i integracijom istih u statistički sistem.

Značajan doprinos konferenciji dali su gostujući predavači koji su kroz svoje prezentacije predstavili kako rad svojih institucija, tako i primere dobre saradnje sa Republičkim zavodom za statistiku, sa posebnim osvrtom na važnost upotrebe podataka zvanične statistike.