Visoki izaslanik  Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u dvodnevnoj poseti Beogradu sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Sastanak sa predsednikom održan je u Vili Mir, a tom prilikom Lajčak se zahvalio predsedniku Vučiću na spremnosti da sedne za pregovarački sto i predložio posredovanje u postizanju sveobuhvatnog dogovora za Kosovo*, koje će rešiti sva otvorena pitanja.

“Želimo da budemo sigurni da kada dijalog dođe do svog kraja, da imamo sporazum sa rešenim svim pitanjima. Očekujem da će se dijalog pod pokroviteljstvom EU nastaviti u julu u Briselu. Srbija je deo Evrope, vaši problemi su naši problemi i vaša rešenje su i naša rešenja. Put Srbije ka EU je blisko povezan sa ovim dijalogom”, poručio je Lajčak.

Predsednik Vučić izjavio je da Srbija očekuje nastavak procesa dijaloga sa Prištinom i naglasio je veliku posvećenost ovom dijalogu pod pokroviteljstvom EU. On je na konferenciji za novinare rekao da je imao dobar pripremni sastanak o dijalogu i da je on izuzetno važan.

“Strahovito je važno, možda i ključna poruka, da možemo na ozbiljan način da približimo evropsku budućnost Srbije ako budemo posvećeni reformskim procesima, a jednako, ako ne i značajniji, su razgovori sa Albancima”, istakao je Vučić.

Lajčak se sastao  sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić koja je potvrdila snažnu opredeljenost Srbije na putu ka EU i naglasila da je Srbija uvek posvećena razgovoru i da je spremna za skoriji nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije.

Govoreći o spoljnopolitičkoj orijentaciji zemlje, premijerka je istakla da evropski put Srbije, kao i brži rad na reformskim procesima, nemaju alternativu.

Lajčak je i na ovom sastanku izrazio očekivanja da će se razgovori nastaviti već u julu. On je istakao da se radi na ostvarivanju napretka i postizanju konačnog i sveobuhvatnog dogovora Beograda i Prištine, i potvrdio je da će EU insistirati na implementaciji svih ranijih dogovora. Kako je objasnio, on vidi dijalog kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja.

Lajčak naglašava da je spremnost Unije da posreduje u razgovorima Beograda i Prištine značajan pokazatelj važnosti regiona Zapadnog Balkana, a njegova stabilnost, prosperitet i evropska perspektiva, visoko na agendi Evropske unije.

Premijerka Brnabić zahvalila se  Miroslavu Lajčaku na spremnosti i posvećenosti da se u potpunosti angažuje i pomogne Beogradu i Prištini u pronalaženju trajnog rešenja, ističući da će evropski put Srbije i nastavak reformi, kao i saradnja u regionu biti prioritet i narednoj vladi.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova