Letonci se postepeno navikavaju na svoju novu valutu – evro i do 8. januara, skoro 60 % potrošača je potpuno prešlo na evro u gotovini, odnosno, nosili su samo novčanice i metalni novac evra u svojim novčanicima

Prelazak na evro u Letoniji ulazi u poslednju fazu. Od 15. januara 2014 lat neće više biti zakonsko sredstvo plaćanja. U sredu 8. januara, više od devet od ukupno deset plaćanja u gotovini u prodavnicama je izvršeno samo u evrima (91 %) i sve mušterije su primile kusur u novoj valuti, što pokazuje da je letonski maloprodajni sektor pravilno snabdeven evrima u gotovini.

Banke, pošte i maloprodajni objekti se dobro snalaze sa procesom prelaska i paralelnim poslovanjem sa dve valute. Letonci se postepeno navikavaju na svoju novu valutu – evro i do 8. januara, skoro 60 % potrošača je potpuno prešlo na evro u gotovini, odnosno, nosili su samo novčanice i metalni novac evra u svojim novčanicima.

Prilagođavanje IT sistema u državnoj administraciji (ukupno 106 IT sistema) i opštinskim sistemima (više od 424 IT sistema) je takođe, proteklo glatko, uključujući IT sisteme za porez, budžet i socijalna davanja.

Centar za zaštitu prava potrošača nastavlja sa sprovođenjem svakodnevnih inspekcija kako bi se pratilo da li privredna društva poštuju pravila prelaska na novu valutu i da bi se cene pravilno konvertovale po zvaničnom kursu od  0,702804 letonskih leta za jedan evro. Brige građana se uglavnom odnose na pitanja kao što je prikaz cena i primena pravila zaokruživanja. Nadležni državni organi marljivo obrađuju sva pitanja i žalbe.

Za više informacija o promeni valute u Letoniji vidi

Internet stranica promene nacionalne valute Letonije

Za više informacija o evru