Od 1. januara, evro postepeno menja lat kao valutu Letonije. Sledi dvonedeljni period zamene kada će obe valute ravnopravno biti u opticaju. U međuvremeno će Lat biti progresivno povlačen, između ostalog i tako što će sve isplate koje građani dobijaju biti u evrima.

U ponoć na prelazu između dve godine, – na 15. godišnjicu lansiranja evra  1999. godine  – Letonija postaje  18. država članica EU i  pridružava se 333 miliona Evropljana koji delite istu valutu. Ovo je veliko dostignuće za Letoniji i za evrozonu u celini. Od 1. januara, Letonci će početi da povlače gotovinu i plaćanju kupovine u evrima. Ovo je omogućeno zahvaljujući temeljnim pripremama uoči uvođenja jedinstvene valute.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je: „Ja sam oduševljen da poželim dobrodošlicu Letoniju kao osamnaestog član evrozone. Ovo je veliki događaj, ne samo za Letoniji, već i za  samu evrozone , koja ostaje stabilna, atraktivna i otvorena za nove članove. Za Letoniji, to je rezultat impresivnog  napora i nepokolebljive volje vlasti i letonskih ljudi.  Zahvaljujući tim naporima, preduzetim u nakon duboke ekonomske krize, Letonija će ući u evrozonu jača nego ikad. Ovo je i ohrabrujuća poruka za druge zemlje koje prolaze kroz tešku ekonomsko prilagođavanje. U ime Evropske komisije i moje lično ime, iskreno čestitam Letoniji i želim sve najbolje u budućnosti.“

Oli Ren, potpredsednik Evropske komisije zadužen za ekonomske i finansijske poslove i evro, rekao je: „Želim da  srdačno pozdravimo Letoniju. Vaši napori su se isplatili i jak ekonomski oporavak vaše zemlje šalje jasnu poruku, ohrabrenje za druge evropske zemlje koje prolaze kroz tešku etapu ekonomskog prilagođavanja. Pridruživanje evru označava završetak putovanja Letonije i njen povratak u političke i ekonomske centre našeg kontinenta, a to je nešto što svi slavimo.“

Od 1. januara, evro će postepeno zameniti lat kao valute Letonije. Sledi dvonedeljni period kada će obe valute ravnopravno biti u opticaju. U međuvremeno će Lat biti progresivno povlačen i između ostalog i tako što će sve isplate koje građani dobijaju biti u evrima.

Poruka predsednika Barosa Letoniji