Pomalo je zastrašujuće videti koliko nepoverenje među građanima postoji jer to može imati velike posledice po budućnost demokratije, rekao je šef političkog odeljenja u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc na predstavljanju izveštaja “Uloga društvenih pokreta u stvaranju poverenja”.

“Zadatak svih nas je da pronađemo načine da povećamo nivo društvenog poverenja, ne samo među građanima Srbije, već i građanima širom Evrope. Postoji jedan vidljivi zamor i manjak ineteresovanja za demokratiju i demokratske prakse među Evropljanima”, naveo je Lorenc.

On je dodao i da je jako civilno društvo od izuzetne važnosti za svaku demokratiju, zbog čega Evropska unija pruža podršku organizacijama civilnog društva u Srbiji, a to očekuje i od državnih institutucija.

“Nemojte misliti da smo naivni. U izveštajima Evropske komisije jasno govorimo o tome da su prisutni pritisci i napadi na organizacije civilnog društva u Srbiji”, rekao je Lorenc.

Naveo je, međutim, da i sama EU ima mnogo toga da uradi kako bi ojačala poverenje građana prema institucijama, a da je Konferencija o budućnosti Evrope pokrneuta upravo iz tog razloga.

“Bitno je da razgovaramo o tome kako vidimo budućnost našeg kontinenta. Posebno mi je drago što su se tome priključili i građani Srbije i nedavno smo u Brisel poslali predloge koje smo dobili iz Beograda i oni će postati deo budućih smernica o tome u kom pravcu će se EU razvijati”, poručio je Lorenc.

Predstavljanju izveštaja prisustvovali su i predstavnici civilnog društva, ali i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju koji su i sproveli istraživanje koje ispituje stepen društvenog poverenja u Srbiji.

Oni su poručili da je evidentno da u Srbiji postoji odsustvo dijaloga u donošenju odluka važnih za društvo, da građani za te procese nisu ni zainteresovani, kao da i Evropska unija treba da učini više napora kako bi se društva u regionu transformisala u pravcu razvijenih funkcionalnih demokratija.

Kompletan izveštaj možete pogledati na linku. Izveštaj je predstavljen je u okviru završne konferencije programa “Žan Mone”.

To je inicijativa kojom se promoviše izuzetnost u predavanjima i naučnim istraživanjima na polju studija u oblasti Evropske unije na svetskom nivou. Aktivnosti takođe promovišu dijalog između akadamske zajednice i političkih aktera, sa ciljem da se poboljšaju EU politike.

Inicijativa je dobila ime po jednom od osnivača EU i deo je Erazmus+ programa. Do sada je kroz aktivnosti pokrenuto više od 5200 projekata u preko 100 država. Obuhvaćen je veliki broj oblasti, poput istorije, politike, ekonomije, prava i drugih disciplina. U okviru „Žan Mone“ aktivnosti, formirana je i snažna i dinamična profesionalna mreža na svetskom nivou.