Da li ste znali da je lutkarstvo u velikoj meri uticalo na razvoj nemačke kulture, to pre dvesta godina?

Istorijski razvoj lutkarstva na nemačkom govornom području predstavlja veliku evolucija ovog područja  – od lutkarskog pozorišta paralelno sa potragom za legitimitetom kao nacijom i željom za kulturnim ujedinjenjem. Za veći deo svog postojanja, pozorište lutaka i lutkartstvo uopšte, služilo je kao popularna zabava. Danas, kroz zabavu i mi učimo o ovom zanimljivom pozivu.

Dečija radionica o lutkarstvu – Lutkarski vremeplov kroz Evropu, koju organizuje NS info point, ovog meseca vodio je mališane upravo u priče o lutkama Nemačke i Austrije. Kroz radionicu izrade lutaka, animatori Pozorišta i škole glume “Teatrilo” pričali su deci o istoriji lutkarstva u ove dve zemlje.

Kako kažu, romantičari su verovali da narodni umetnici poseduju misterioznu autentičnost nedostupnu klasicistima i njihovom usko definisanom svetu visoke umetnosti. Nemačka književnost i misao od 19. veka nadalje pokazuje naklonost prema narodnom aspektu lutkarskog pozorišta. Pozorište lutaka i njegova popularnost u nemačkom romantizmu pomogli su da se oblikuju književne i filozofske teme koje su dovele do daljeg prepoznavanja lutkarstva kao umetničke forme i sastavni deo nemačke kulture.

U 20. veku, ono se prilagodilo filmu, televiziji, akademskoj zajednici i avangardi. Lutkarsko pozorište više nije bilo samo vulgarni ili blagi ulični performans ili sredstvo za nostalgiju iz doba romantičara. U 20. veku ono je postalo deo masovne kulture. Takođe, steklo je uporište u akademskim krugovima, da bi postalo priznata oblast studija kao i medij performansa sa beskonačnim mogućnostima.

Mališanima Lutkarskog vremeplova kroz Evropu ono je bilo inspiracija na osnovu koje su napravili svoje lutke i sa radionice otišli puni znanja, veština, ali i sa jednom novom omiljenom igračkom.