Mediji u borbi protiv korupcije

0

Mediji u Srbiji treba da budu ključni faktor u borbi protiv korupcije, a državne institucije efikasnije i bez političkih uticaja, zaključeno je na konferenciji povodom Medjunarodnog dana borbe protiv korupcije koji je organizovala Agencija za borbu protiv korupcije.

Pod nazivom “Novinari kao partneri u borbi protiv korupcije” ovaj skup je ukazao na niz problema sa kojima se suočavaju organizacije i pojedinci u borbi protiv korupcije.

Otvarajući skup direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je da institucije u Srbiji, pre svih pravosudje, treba da budu efikasnije i oslobodjene uticaja politike.

Šef za informisanje komunikaciju i medije u Delegaciji EU u Srbiji Ramunas Janušauskas poručio je da EU podržava napore Srbije u borbi protiv korupcije. On je međutim ukazao da bi za iskorinjevanje korupcije “treba ojačati slobodu izražavanja i medija, nezavisne nadzorne institucije, odgovornost i vladavinu prava u celini“.

On je podsetio na nedavni napad na članicu Saveta za borbu protiv korupcije, gđu Miroslavu Milenović, koja je radila na izradi izveštaja o medijima poručio da „svaki napad, bilo fizički ili u vidu pretnji medijima, civilnom društvu i istraživačkim novinarima koji se bave pitanjem korupcije u vladinim ili nezavisnim institucijama, moraju biti brzo rešeni od strane nadležnih organa, a njihovi počinioci privedeni pravdi“.

Janušauskas je rekao i da „ovogodišnji izveštaj Evropske komisije ističe da slučajevi korupcije koje iznose mediji još uvek nisu u potpunosti istraženi i procesuirani u Srbiji. Nadamo se da će se sprovođenjem akcionog plana za poglavlje 23 ovakva situacija promeniti“ rekao je Ramunas Janušauskas.

Govoreći o medijima predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović navela je da je neophodna transparentnost tokova novca u finansiranju medija kako iz državnih, tako i iz stranih izvora i medjunarodnih organizacija.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović smatra da je država generator korupcije u medijima a da su se „umesto boraca protiv korupcije mediji su se pretvorili u deo koruptivnog lanca.“

Predsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević ukazao je na pojavu autocenzure, koja je, kako je ocenio, zbog nezaposlenosti postala egzistencijalna kategorija.

Podeli

Comments are closed.