EU info kutak u Nišu organizuje novo „Medijsko prelistavanje sa…“ u okviru ciklusa događaja na kojima razgovaramo sa istaknutim medijskim profesionalcima i analiziramo značajne teme koje su u medijima obeležile prethodni period. Nakon nekoliko prelistavanja koje smo pre pojave pandemije organizovali u prostoru EU info kutka, sada prelazimo na online format, a naš sledeći gost biće Dušan Gajić, novinar i evropski dopisnik Radio Televizije Srbije.

Online prelistavanje zakazano je za ponedeljak, 26. oktobar od 17:30h.

Po uobičajenoj praksi, sa gostom ćemo i ovom prilikom prelistavati vesti u medijima koje su bile najaktuelnije u prethodnom periodu. Analiziraćemo kakve poruke šalju mediji, kome ih upućuju i kako čitaoci, gledaoci i slušaoci prihvataju informacije koje im dolaze posredstvom medija. Jedan od najvažnijih ciljeva događaja biće da ukažemo na značaj medijske pismenosti i mehanizama kojima možemo doći do boljeg razumevanja vesti i prepoznati manipulacije kojima smo često izloženi u medijima.

„Kako se informisati, šta stoji iza naslova, gde je istina, a gde manipulacija? Dođite da razgovaramo o važnosti kredibilnih informacija i medija, da dešifrujemo medijske poruke, jer na osnovu njih svakodnevno (ne)svesno donosimo veliki broj odluka“ poruka je organizatora.

O gostu Prelistavanja:

Dušan Gajić je novinar, autor i producent dokumentarnih filmova, osnivač producentske kuće SEETV sa sedištem u Briselu i ko-osnivač produkcijske grupe MREŽA iz Beograda. Od 2006. je evropski dopisnik Radio Televizije Srbije – RTS. Od 2004. do 2006. bio je dopisnik iz Brisela za RTV B92. Učestvovao je u proizvodnji mnogobrojnih dokumentarnih filmova kao producent, scenarista, reditelj, novinar-istrazivač. Među tim filmovima nalaze se i nagrađivani dokumentarci kao što su Obećanje, Dugo putovanje, Kosovski dnevnik, Pozdravi sa Kosova, Pažnja: kultura!

Od 1997. do 2002, kao ko-osnivač Mreže, Dušan Gajić bio je uključen u uređivanje i prozivodnju magazina TV Mreža o političkim, socijalnim i ekonomskim pitanjima u Srbiji. Radio je na TV Studio B kao urednik vesti, reportaža i živih debata u studiju. Diplomirao je jugoslovensku i svetsku književnost na Univerzitetu u Beogradu 1998. godine.

U periodu od 2004. godine do danas Dušan Gajić je kao briselski dopisnik izbliza pratio i izveštavao o svim najvažnijim pitanjima vezanim za odnose Srbije i EU, što će takođe biti jedna od tema razgovora.

Online Medijsko prelistavanje sa Dušanom Gajićem realizuje se posredstvom platforme Zoom. Svi zainteresovani za praćenje treba da se registruju popunjavanjem prijavnog formulara koji se nalazi ispod, kako bi dobili link pred početak događaja.

PRIJAVNI FORMULAR

Razgovor će biti uživo emitovan i na fb stranici EU info kutka Niš gde će gledaoci biti u prilici da komentarišu i postavljaju pitanja.

*Ideja niškog EU info kutka je da za svako „Medijsko prelistavanje sa…“ ugostimo po jednog stručnjaka iz oblasti medija koji će sa publikom otvoreno razgovarati o značajnim temama o kojima su mediji u minulom periodu izveštavali. Prethodno su naši gosti bili urednica servisa BBC na srpskom Aleksandra Nikšić, glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović, a zatim novinar i voditelj Dragan Ilić.

Izveštaje sa tih događaja pročitajte na našem sajtu:

Medijsko prelistavanje u Nišu, za bolje razumevanje vesti

Dragoljub Petrović – Mediji moraju da budu savest društva

Dragan Ilić u Nišu: Moramo da vežbamo dijalog