Ponekad kao roditelji ili kao nastavnici imamo utisak da ne razumemo generacije koje dolaze. Sasvim sigurno, podjednako često ni deca ne razumeju nas. Odrastali smo u različito vreme, okruženi drugačijim vrednostima, kulturnim, umetničkim i medijskim sadržajima – mnoge stvari podrazumevamo, a previše retko o njima razgovaramo sa svojom decom i učenicima. Upravo ovo je povod za radionicu koju zajednički organizuju Francuski institut u Nišu i EU info kutak Niš u okviru Digitalnog novembra. Radionica  “Međugeneracijski dijalog – kako slušati, razumeti i šta reći” održaće se u sredu, 30. novembra 2022. godine od 17h u prostorijama EU info kutka Niš – Vožda Karađorđa 5 – Niš.

Tokom radionice na interaktivan način i uz puno primera iz medija i različitih umetnosti koje su nam svima poznati, razgovaraćemo o tome kako ono što gledamo, slušamo i kroz igru kao deca imitiramo utiče na naše kulturne obrasce i kako da o tome započnemo dijalog sa mlađim generacijama.

Ova radionica namenjena je nastavnicima u osnovnim i srednjim školama koji se u okviru svojih predmeta bave uticajem medija i kulturnim sadržajima, roditeljima koji su već otkrili da imaju utisak da ne razumeju filmove, muziku ili igrice koje njihova deca gledaju, slušaju ili igraju, i za mlade koji bi voleli da o tome sa odraslima iz svoje okoline o tim temama razgovaraju. Nije potrebno nikakvo prethodno znanje ili priprema, osim dobre volje i otvorenog uma.

Lako je osuđivati ili zabraniti neki sadržaj, ali pitanje je kako o njemu otvoreno razgovarati – šta nam se sviđa, a šta ne sviđa u sadržajima kojima smo okruženi, kako se osećamo u vezi sa njima i šta nam je važno. Upravo to su pitanja koja grade mostove među generacijama, otvaraju budnost i razmišljanje i stvaraju razumevanje i kada nam se ukusi ne poklapaju.

Radionicu će voditi Milan Petrović iz Organizacije “Nauči me” i trener medijske pismenosti.

Radionica traje 90 minuta, učešće je besplatno za sve zainteresovane učesnike uz obaveznu prijavu putem ovog linka.

Milan Petrović je nezavisni ekspert za inovacije u obrazovanju i trener medijske pismenosti. Kao programski direktor radi u organizaciji „Nauči me“ koja se bavi implementacijom i praćenjem inovacija u obrazovanju u Srbiji. Autor je nekoliko priručnika o modernoj edukaciji, digitalnih edukativnih igara i mnogo programa za edukaciju mladih.

O Digitalnom novembru: De/kodirajmo, stvarajmo, igrajmo i smišljajmo zajedno – sa tim rečima krenućemo kroz ovogodišnji praznik digitalnih kultura, koji se slavi u 70 zemalja sveta. Digitalni novembar je pronašao svoje mesto i u Srbiji. Cilj manifestacije je da nam omogući lakši pristup novim tehnologijama, da promoviše bogatu i razvovrsnu francusku kreativnost u digitalnoj sferi, da se grade trajna francusko-srpska partnerstva u ovoj oblasti. Digitalni novembar ističe značaj međunarodnog dijaloga između digitalnih stvaralaca, profesionalaca i publike.