Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

0

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se svuda u svetu 3. decembra. Osobe sa invaliditetom se svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom, stigmatizacijom, siromaštvom, socijalnom isključenošću i nezaposlenošću, međutim, uprkos svim barijerama i teškim životnim situacijama oni ne odustaju od borbe. Predstavljamo vam tri udruženja koja, uz podršku regionalnog projekta SOCIETIES, neumorno rade na poboljšanju uslova života i stvaranju novih mogućnosti za osobe sa invaliditetom.

„Evo ruka“ iz Zemuna je udruženje roditelja i prijatelja dece sa smetnjama u razvoju koje promoviše društveni aktivizam i povezanost zajednice, kako bi pružilo konkretnu pomoć porodicama i deci i doprinelo razvoju pozitivnih inkluzivnih praksi. Udruženje se bavi i razvojem socijalnog preduzetništva kako bi se osigurala održivost Inkluzivnog centra Mesto susreta, koji vodi ovo udruženje.

“U okviru inicijative koja je podržana sredstvima Evropske unije u okviru projekta SOCIETIES, naša poljoprivredna proizvodnja i prerada se proširila na nov proizvod – sušeni paradajz po kom smo postali prepoznatljivi. Ova podrška nam je pružila sigurnost na dve godine, što je veoma značajno budući da je za realizovanje konkretnih preduzetničkih ideja potrebno dosta vremena. Mi smo mali proizvođači, a na tržištu smo se pozicionirali kao društveno odgovorni proizvođač sa kvalitetnim proizvodima. Ono po čemu se razlikujemo od drugih je vrednost socijalne misije koju naši proizvodi imaju – 100% prihoda se vraća u misiju, a ne samo profit“, rekla je  Ana Knežević, predsednica udruženja Evo ruka i istakla da su sve žene koje učestvuju u ovim akcijama osposobljene da i same postanu preduzetnice.

Udruženje „Čep za hendikep“ (foto: projekat SOCIETIES)

Kroz projekat Učionica – Radionica, Udruženju „Čep za hendikep“ iz Zrenjanina omogućena je kupovina kombija za prevoz čepova. Ovo udruženje je nastalo iz društvene akcije skupljanja čepova i prodaje reciklerima radi prikupljanja sredstava za popravku ortopedskih pomagala osobama s invaliditetom na teritoriji cele Srbije koje iz određenih razloga ne mogu da ostvare pravo na određena pomagala od Republičkog fonda.

“Pre ove saradnje, troškovi su nam bili trostruko veći, jer je mnogo sredstava trošeno za iznajmljivanje vozila. Zahvaljujući ovom projektu, postali smo mnogo produktivnijii. Povećan je procenat količine prikupljenih čepova, a troškovi su smanjeni. To je direktno omogućilo veću kupovinu ortopedskih pomagala“, istakao je rekao je Zoran Martinov, predsednik udruženja Čep za hendikep iz Zrenjanina i dodao: „U poslednje dve godine kupljeno je 60% više pomogala nego prethodnih godina. Uspostavljena učionica – radionica omogućila je takođe servisiranje 25 pomagala koji su bili dotrajali i bila im je potrebna reparacija.”

Aktivnosti Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim poremećajima „ZaJedno“ iz Subotice usmerene su na radno osposobljavanje osoba sa invaliditetom, kao i na razvoj inkluzivne kulture u zajednici. U okviru projekta SOCIETIES, ovo udruženje je dobilo sredstva koja su mu omogućila da započne proizvodnju briketa i peleta za ogrev. U proces proizvodnje uključeno je 12 mladih osoba sa umerenim i težim mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama.

“Vaspitan sam da budem vredan, fin i kulturan. Moji roditelji su mnogo uložili u mene. Želim da budem koristan i da im se svojim radom odužim”, kazao je Daniel, mladić sa Daunovim sindromom. Međutim, usled pandemije izazvane kovidom 19, poslovanje ovog udruženja svedeno je gotovo na minimum.

U toku druge faze projekta SOCIETIES, sprovedeno je istraživanje o uticaju pandemije kovid 19 na udruženja koja se bave osobama s invaliditetom koje je pokazalo da se udruženja u Srbiji i regionu nalaze u veoma teškom položaju i da mnoga od njih rizikuju da se zatvore, a da osobe koje zavise od njih ostanu bez odgovarajuće podrške. Cilj kampanje povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom je da zaštitimo osobe s invaliditetom tokom pandemije. O postupcima kojima možemo da doprinesemo boljoj zaštiti osoba s invaliditetom, kao i o rezultatima istraživanja možete da pročitate ovde.

Regionalni projekat SOCIETIES – Podrška organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih veština, socijalnoj inkluziji osoba s invaliditetom i primeni standarda Evropske unije u jugoistočnoj Europi – druga faza, finasira Evropska unija, a sprovodi 12 partnerskih organizacija u jugoistočnoj Evropi. U Srbiji projekat implementiraju Caritas Srbije i Građanske inicijative. Cilj projekta je unapređenje kapaciteta i stručnosti organizacija civilnog društva u oblasti socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom i procesa deinstitucionalizacije kako bi mogle da utiču na procese donošenja odluka i unapređenja socijalnih politika putem učešća u javnom dijalogu. Nakon uspešno realizovane prve faze projekta SOCIETIES (2016 -2019), druga faza počela je sa realizacijom 2020. i trajaće do 2024.
Podeli

Comments are closed.