Uoči Međunarodnog dana sećanja na holokaust 27. januara, Evropska komisija je objavila rezultate Eurobarometrovog istraživanja o percepciji antisemtizma među Evropljanima.

Prvi potpredsednik Frans Timermans je izjavio: Antisemitizam je nažalost i dalje živ u Evropi. U trenutku kada mržnja ponovo postaje političko oruđe, jevrejske zajednice u Evropi isuviše često žive u strahu od diskriminacije, zlostavljanja pa čak i nasilja. Kad god su poštovanje i tolerancija pod pritiskom, antisemitizam raste. Stoga je od vitalnog značaja da svaki Evropljanin zna i razume do kakvih užasa je kroz našu istoriju doveo antisemitizam. Budući da nas napuštaju oni koji su preživeli holokaust, odgovornost da pamtimo ove najmračnije stranice istorije su na nama i budućim generacijama. Naša je sveta dužnost da odamo počast za šest miliona njegovih žrtava, kako oni ne bi bili zaboravljeni i kako mi ne bismo ponavljali užase iz prošlosti.”

Komesarka Vera Jurova, nadležna za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost, dodala je: Ponekad uzimamo postojanje jevrejskih zajednica u Evropi zdravo za gotovo. Ali 74 godina nakon okončanja holokausta, mi znamo da njihovo postojanje u Evropi nije datost. Nakon svih pokrenutih inicijativa, ja se iskreno nadam da će napori za borbu protiv antisemitizma u Evropi koje ulaže Junkerova Komisija, biti prekretnica za jevrejski narod u Evropi.”

Rezultati istraživanja pokazuju da postoji velika razlika u percepciji antisemitizma: dok  89% Jevreja kaže da je antisemitizam u izuzetnom porastu u proteklih pet godina, njihovo mišljenje deli samo 36% opšte javnosti. U proseku, samo četiri od 10 Evropljana smatra da se holokaust dovoljno proučava u školama. Među njima, 34 odsto ispitanika ne zna da je negiranje holokausta kriminalizovano. U istraživanju je učestvovalo preko 27.600 ljudi u 28 država članica. Danom sećanja na holokaust se obeležava dan kada su pre 74 godine Saveznici oslobodili koncentracioni logor Aušvic u Poljskoj.

Prvi potpredsednik Frans Timermans će ovom prilikom posetiti Aušvic gde će položiti venac ispred Zida smrti i zapaliti sveću u znak sećanja na žrtve. Narednog dana će u Krakovu učestvovati u dijalogu građana koji se organizuje sa projektom Voz sećanja. Ovaj dijalog će okupiti italijanske i poljske studente, nastavnike, ljude koji su preživeli holokaust i predstavnike više organizacija.

Tokom posete Poljskoj, Timermans će se sastati i sa Jacekom Majčrovskim, gradonačelnikom Krakova. Komesarka Jurova će povodom Dana sećanja na holokaust održati govor u Jevrejskom muzeju Belgije u Briselu gde će predstaviti rad Junkerove Komisije na borbi protiv i prevenciji antisemitizma kao i rezultate današnjeg Eurobarometrovog istraživanja.

U Jevrejskom muzeju su prikazani običaji Jevreja kao podsetnik na život i kulturu uništenu holokaustom. Rezultate istraživanja, kao i izveštaj, informativne listove i infografike možete pronaći ovde. Na ovom linku i ovoj stranici možete pronaći sve aktivnosti koje Komisija preduzima u ovom pogledu.