Da na mlađima svet ostaje svakodnevno dokazuje Aleksandar Mauković koji se trudi da unapredi firmu koji je njegov otac osnovao pre skoro trideset godina. “Pam promet” iz Šida bavi se proizvodnjom i preradom lešnika, a Aleksandar je uz pomoć IPARD sredstava nabavio brojne mašine, kojima je poboljšao poslovanje.

“Firmu je osnovao moj otac, u martu 1993. Do sada smo učestvovali na pozivu za IPARD Meru 1, kada smo nabavili mašinu za sakupljanje jezgrastog voća, i u pozivu za Meru 3, kada je nabavljena sušara za lešnike”, objasnio nam je Aleksandar.

On je pojasnio i da je “Pam promet” čekao 12 meseci da im se odgovori na zahtev za sredstva, da su u relativno kratkom roku uspeli da realizuju investiciju i vrlo brzo su dobili rešenje od Uprave za agrarna plaćanja da će dobiti novac, što se i dogodilo kroz dve nedelje.

Ova firma je kroz IPARD sredstva, odnosno evropski Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj, za kupljene mašine doila povraćaj novca u vrednosti od 60 odsto.

“Dobijeni novac nam je pomogao da unapredimo proizvodnju. Ima malo više papirologije, ali kada jednom prođete kroz to, bude lakše, a angažovali smo i agenciju koja nam je pomogla oko dokumentacije.

“Pam promet” je i treći put konkurisao za IPARD sredstva, u želji da nabavi još dve mašine I prikolicu, i sada se čeka odobrene nadležnih

“Prošlo je oko godinu dana od podnošenja zahteva, ali jasno je da moraju sve da iskontrolišu, da ne bi bilo zloušpotreba”, kaže Aleksandar, kome će tražene mašine omogućiti da, nakon branja lešnika, voćnjak ostane čist, bez razbacanih grana, a koje se biti uredno pokupljene i pretvorene u pelet, sirovinu za grejanje.

Ova firma iz Šida lešnik prodaje kao sirovinu, ali i u ambalaži, prodavnicama zdrave hrane i marketima. U osim Aleksandra, njegovog oca i brata, “Pam promet” zapošljava ukupnu 12 radnika, a kako se naš sagovornik pohvalio, njihova kompanija tokom pandemije koronavirusa zaposlila je još dva radnika.

Imajući u vidu da su proozvođači iz Šida odličan primer korišćenja IPARD sredstava, pre nekoliko meseci posetio ih je i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, zbog čega Aleksandar kaže da su bili veoma počastvovani.

Fabrici je tada naveo da je Evropska unija kroz IPARD program opredelila 175 miliona evra, što će zajedno sa finansijskom pomoći, odnosno sufinansiranjem koje je opredelila Vlada Srbije i uz pojedinačne investicije dovesti do ulaganja od oko 400 miliona evra.

„Iskoristite ova raspoloživa sredstava, jer i Aleksandar i njegova porodica su od ovog novca uspeli da poboljšaju život i proizvodnju ovde koju imaju“,

Instrument pretpristupne pomoći u ruralnom razvoju – IPARD 2014-2020

U periodu od 2014-2020, EU je kroz IPARD izdvojila 175 miliona evra, dok učešće Srbije iznosi 55 miliona evra.

Kroz IPARD program, poljoprivrednicima u Srbiji dostupno je 230 miliona evra za sledeće mere:

  • investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava 101,4 miliona evra (doprinos EU 76 miliona evra)
  • investicije u fizičku imovinu za preradu i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda 87,3 miliona evra (EU doprinos 65,5 miliona evra)
  • sprovođenje agro-ekološko-klimatskih mera i mera organske proizvodnje 10,3 miliona evra (EU doprinos 8,7 miliona evra)
  • sprovođenje strategija lokalnog razvoja – LEADER pristup 5,8 miliona evra (EU doprinos 5,2 miliona evra)
  • diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja development 20 miliona evra (EU doprinos 15 miliona evra)
  • tehnička pomoć 5,2 miliona evra (EU doprinos 4,4 miliona evra)