Delegacija EU je nedavno potpisala ugovor vredan 3 miliona evra sa Međunarodnom organizacijom za migracije kojim se produžava razmeštaj 50 pripadnika granične policije Srbije i još 50 njihovih kolega iz nekoliko zemalja članica EU u oblasti Negotina, Zaječara i Pirota do juna 2018.

Vršilac dužnosti Delegacije EU u Republici Srbiji, Oskar Benedikt, izjavio je da su „zajedničke granične patrole službenika srpske granične policije i zemalja članica EU bile efikasne i nastaviće se. To je jedan od mnogobrojnih primera naše tesne i sveobuhvatne saradnje sa Srbijom u rešavanju migracionih izazova.”

Zajedničke patrole će nastaviti da rade na sprečavanju krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, pri tom poštujući vladavinu zakona i osnovna prava. Isporuka nove opreme i obuke će takođe pomoći Srbiji da poboljša kontrolu granica.

Do sada je 317 policajaca iz Austrije, Mađarske, Slovačke, Francuske, Slovenije i Češke Republike učestvovalo u zajedničkim patrolama sa 387 policajaca iz Srbije. U periodu od oktobra 2016. do aprila 2017. učestvovali su u otkrivanju 651 slučaja krijumčarenja migranata, što je dovelo do 44 krivične prijave protiv 78 počinilaca u zoni operacija patrola.

Od septembra 2015. godine bespovratna finansijska pomoć Evropske unije namenjena Srbiji za rešavanje pitanja migracija dostigla je skoro 80 miliona evra, od čega je blizu 59 miliona obezbeđeno preko Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a 20 miliona u okviru humanitarne pomoći. Povrh toga, zemlje članice EU su pružale i bilateralnu pomoć u vrednosti od 20 miliona evra.