Milion evra poklonila je Evropska unija porodičnim firmama, malim i mikro preduzećima i gazdinstvima koja se bave turizmom. U pitanju je 120 preduzeća iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije, koji u novac dobili iz EU projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, zarad otklanjanja posledica COVID-19 pandemije u sektoru turizma.

Najveći broj budućih korisnika bespovratne pomoći, u visini do 10.000 evra po projektu, pruža usluge privatnog smeštaja za turiste, a podržani su: kampovi, restorani, pružaoci ugostiteljskih usluga, pansioni, hoteli i hosteli, turističke agencije, vinarije i pčelari.

Srbija je izuzetno lepa zemlja  ima mnogo toga da ponudi. Stoga turizam treba podržavati i razvijati. Lično sam posetio mnogo mesta u Srbiji i sasvim sam siguran da ima još mnogo mesta koje želim da vidim. Turizam je deo privrede i zato Srbija mora da poboljša svoju turističku ponudu i da se poveže sa međunarodni turističkim ponudama. Prošle godine, novembra meseca pokrenuli smo ambiciozan program, 18 miliona evra donacija EU koji su usredsređeni na donji tok Dunava i istočnu Srbiju”, rekao je ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Republici Srbiji.

Ambasador Fabrici govorio je na online događaju povodom dodele grantova, koji je emitovan na Facebook stranici EU u Srbiji. On je naglasio da je pandemija virusa korona ove godine izmenila živote svih nas, ali da Evropska unija želi da nastavi da pomaže pri ublažavanju teškoća koje je kovid izazvao u Srbiji, ovoga puta i u sektoru turizma.

Zato smo pokrenuli ovaj hitni, vanredni program za turizam i zato ćemo danas dodeliti finansijska sredstva projektima koji su izabrani. Turizam nisu samo veliki ponuđači, već hiljade preduzimača, porodilčnih poslova, malih hotela, i njih treba podržavati. Zato smo opredelili million evra da pomognemo etno turizam, porodične hotele i restorane, da ublažimo posledice kovida i da se bolje pripremimo za turističku sezonu 2020/21. Više od 450 projekata je konkurisalo, 120 najvažnijih je izabrano i danas se njima dodeljuju sredstva”, rekao je ambassador Fabrici.

Ja sam izuzetno zadovoljan kako je poslovna zajednica odreagovala na naš poziv. Shvatamo da ćemo posle kovida svi morati da živimo drugačije, i moraćemo da povećamo kapacitete i kvalitete turističke strukture, da bismo mogli da primimo turiste u bezbednom okruženju. Zato ćemo u budućnosti pokrenuti još jedan projekat davanja uverenja čistoće i bezbednosti”, dodao je on.

Ovaj hitan vanredni projekat za turizam jeste deo šireg paketa mera za turizam koje EU pruža srpskoj privredi, podsetio je Fabrici, dodavši da je Evropska unija po izbijanju pandemije u Srbiji, opredelila  15 miliona evra za maske, respiratore i drugu kratkoročnu pomoć, kao i 78 miliona evra za privredu.

Aleksandar Bec, vođa projektnog tima „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ takođe je prisustvovao dodlei grantova.

Žao mi je što smo na raspolaganju imali samo million evra jer je bilo toliko projekata koji su zavredili našu podršku. Naš projekat u narednim mesecima objaviće još jedan konkurs, za one koji ovoga puta nisu prošli. Nadamo se da će podrška EU omogućiti da unaprede svoju turističku ponudu, da investiraju i da se pripreme za zimsku turističku sezonu, i letnju naredne godine”, rekao je Bic.

Korisnici grantova iz Negotina, Sokobanje i Golupca uključili su se u online dodelu i zahvalili na sredstvima koja su dobili.

Pravo učešća na konkursu imala su fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici/mikro i mala preduzeća čije se aktivnosti iz oblasti turizma odvijaju na teritoriji Boljevca, Bora, Golupca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevca, Smedereva, Sokobanje, Velikog Gradišta i Zaječara.

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansira Evropska unija sa 15 miliona evra, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).