Ministarstvo finansija predalo Program ekonomskih reformi 2020-2022 godine

0

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali zvanično je uručio Program ekonomskih reformi (ERP) za period od 2020. do 2022. godine šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji Semu Fabriciju. Radi se o strateškom dokumentu koji pokazuje pravac makroekonomskih odluka u narednom periodu.

Ambasador Fabrici navodi da je Program ekonomskih reformi izložen na preko 200 strana i da sadrži različite politike koje će Srbija koje Srbija planira da sprovede.

“To je dokument koji će omogućiti pristupanje Srbije EU, kao najprosperitetnijem tržištu na svetu”, kaže ambasador Fabrici.

Šef Delegacije EU podsetio je da se program radi već sedam godina i da sadrži politike koje će pomoći Srbiji da se više integriše u evropsku ekonomiju.

Makroekonomska stabilnost u Srbiji dobra, kurs domaće valute stabilan i da se smanjuje javni dug, ocenjuje ambasador Fabrici. Ističe da je EU važno kakva je ekonomija Srbije jer dve trećine robe predvidjene za izvoz odlazi u zemlje članice, a iz EU u Srbiju oko dve trećine svih investicija u zemlju.

Ministar Mali ocenjuje da je ERP najvažniji strateški dokument koji bi trebalo da podrži rezultate fiskalne konsolidacije.

„U izveštaju EK prošle sedmice dobili smo niz pozitivnih ocena i Srbija je ocenjena kao motor razvoja celog ovog regiona. Sa velikim zadovoljstvom želim da obavestim građane Srbije da smo prošlu godinu završili, po fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku, sa privrednim rastom 4,2 odsto, a to se nadovezuje na stopu rasta iz 2018. godine koja je iznosila 4,4 odsto. Dakle, ušli smo u fazu visokih stope rasta naše ekonomije koje omogućavaju brži rast ne samo kvaliteta života naših građana nego obezbeđuju i veće plate i penzije“, rekao je ministar Mali.

O ERP-u će se diskutovati, u maju ove godine, u Briselu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Pogledajte još

Podeli

Comments are closed.