Studenti pomažu studentima, glavni je moto rada Erazmus studentske mreže (ESN), koja već gotovo 15 godina pomaže kolegama da lakše dođu do studija na nekom od evropskih univerziteta.

Sada već davne 1989. godine, dve godine nakon pokretanja jednog od najuspešnijih programa Evropske unije – Erazmus programa, prvi učesnici ovih studentskih razmena istakli kao glavni problem nedostatak vršnjačke podrške i kako je potrebno da lokalni studenti budu uključeni u njihovo prilagođavanje novoj sredini i kulturi. Upravo iz te potrebe nastao ESN, čije je rad usmeren na podršku stranim studentima, baziran na volonterskom radu vođenom idejom da “Studenti pomažu studentima”.

Istu potrebu uočila je i grupa studenata iz Novog Sada koja je 2007. godine osnovala lokalnu organizaciju ESN Novi Sad čime je započeto delovanje ESN-a u Srbiji, dok su kasnije osnovane lokalne organizacije u Beogradu 2013 i Nišu u 2015.

Kao potvrda dugogodišnjeg rada usledila je i podrška Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Erazmus studentskoj mreži u Srbije u “radu sa stranim studentima koji borave u Srbiji” kao i “predstavljanja Republike Srbije stranim studentima promocije kulture, tradicije i evropskih vrednosti”.

“Erazmus studentska mreža Srbije je prešla veliki put, od skupine mladih ljudi koji su želi da pomognu svojim kolegama da se bolje osećaju u našoj zemlji do ovoga gde se danas nalazimo. Veliku zahvalnost dugujemo svim volonterima koji su tokom ovih 15 godina vredno i iskreno radili, vođeni vrednosti na kojima počiva naša organizacija. Bez vas ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Mnoge od ovih stvari takođe ne bi bile moguće da nam na ovom putu bezrezervnu podršku nije pružila Delegacija Evropske unije u Srbiji koja je uvek bila tu da podrži neke od najzanačajnihih događaja i aktivnosti.”, kaže predsednik ESN-a Oleg Slatina.

Tokom 15 godina aktivnog delovanja u Srbiji volonteri ESN-a su ugostili su više hiljada studenata iz cele Evrope i sveta i za njih priredili nebrojane događaje koji su za cilj imali predstavljanje kulture, tradicije i običaja u Srbiji kao i prirodnih lepota i kulturnog nasleđa kojima obiluje naša država. Pored toga, rad Erazmus studentske mreže Srbije i njenih lokalnih sekcija usmeren je i na edukovanje lokalnih studenata o mogućnostima za profesionalno usavršavanje koje nude različiti programi i projekti podržani od strane Evropske unije.

Danas, Erazmus studentska mreža Srbija je punopravni član Erazmus studentske mreže, najveće međunarodne studentske organizacije u Evropi sa sedištem u Briselu, koja postoji u 42 zemlje sa preko 500 lokalnih organizacija i iviše od 15.000 volontera.

Kako je iz godine u godinu ESN u Srbiji rastao tako su i volonteri ESN Srbije organizovali i sproveli više konferencija i istraživanja kada je mobilnost mladih i studenta u pitanju, kao što su “Konferencija nacionalnih koordinatora Erazmus studentske mreže” i “Studenti na razmeni za vreme krize”, uspostavili tradicionalne događaje kao što su Erasmus+ Chat i Erasmus+ Cafe koji imaju za cilj popularizaciju programa mobilnosti među mladima i studentima, pripremili i objavili Vodič za studentsku mobilnost, pripremili studentke vodiče  kroz Novi Sad, Beograd i Niš namanjene stranim studentima, ali i još mnogo toga.