Srbija nije samo partner Evropske unije, već i prijatelj zbog čega je neophodno ubrzati proces evropskih integracija i učinit ga efikasnijim, poruka je koju je predsenik Evropskog saveta Šarl Mišel doneo u Beograd.

Mišel se u Predsedništvu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i poručio da Evropska unija ima volje da zasuče rukave i nastavi dalje sa procesom proširenja.

“Ključno je da sa integarcijom regiona počnemo još tokom pristupnih pregovora, a ne tek nakon završetka. Moramo da damo podsticaj regionu i da ponudimo zemljama Zapadnog Balkana konkretne benefite”, rekao je Mišel.

Naveo je i da bi jedan od benefita bila čvršća politička saradnja EU i regiona kroz Evropsku političku zajednicu, format koji je nedavno predložio francuski predsednik Emanuel Makron.

“Želim da naglasim da ovo nije još jedna ideja koja dolazi iz Brisela kako bi odložila proširenje. Naprotiv, smatramo da je važno da postoji zajednička politička platforma oko koje bismo se okupili i pronašli načine kako da se nosimo sa izazovima sa kojima se suočavamo. Naš predlog je da dva puta godišnje imamo sastanka na najvišem poliitčkom nivou kako bismo zajedno odlučili šta su prioriteti. To će pomoći onima koji žele da se priključe EU”, naveo je Mišel i dodao da je ruska agresija na Ukrajinu uzdrmala čitav kontinent i da zahteva nove načine razmišljanja.

Predsednik Srbije rekao je da smatra da je ideja o Evropskoj političkoj zajednici važna i da bi dosta mogla da pomogne u ubrzanju procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana.

“Srbija ostaje na evropskom putu i naš cilj je punopravno članstvo u Evropskoj uniji. To nije pitanje emocija, već razuma. Evropska unija je najveći donator u Srbiji, naša trgovinska razmena se povećava i u narednih nekoliko godina će preći 50 milijardi evra, a dobili smo i garancije da će EU pomoći Srbiji u narednom periodu kada je reč o snabdevanju energentima”, kaže Vučić i napominje da će se Srbija priključiti na bugarski gasni interkonektor.

Dodaje i da je predsednik Evropskog saveta na veoma snažan izrazio očekivanje i želju da se Srbija priključi sankcijama protiv Ruske Federacije.

“Šarl Mišel je bio spreman da saluša srpsku poziciju, da razume naše argumente i političke stavove. Želim da mu se zahvalim na svakoj vrsti podrške koju je EU pružala Srbiji, ali i njegovoj ličnoj posvećenosti procesu evropskih integracija regiona”, navodi Vučić.

Dodaje da Srbija mora da nastavi sa reformama u oblasti vladavine prava i sferi medija, kao i da će ostati posvećena dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Predsednik Evropskog saveta i predsednik Srbije su pored političkih i bezbednosnih pitanja razgovarali i o saradnji Srbije i EU u oblasti nauke i inovacija, zbog čega su ranije danas posetili i Naučno-tehnološki park u Beogradu.

Tom prilikom Šarl Mišel je poručio da je taj projekat pravi primer saradnje i da pokazuje da je ulaganje u budućnost Srbije zapravo i ulaganje u budućnost Evropske unije.

Prestonica Srbije prva je stanica predsednika Mišela na putovanju kroz region Zapadnog Balkana.

Pored Beograda, Mišel putuje u Tiranu i Sarajevo, a lidere regiona pozvaće i na zajednički samit Evropske unije i Zapadnog Balkana koje će se održati u Briselu 23. juna.