Prva polovina avgusta u Nišu tradicionalno svake godine prolazi u znaku Nišvila, jednog od najvećih džez festivala u Evropi, koji okuplja vrhunske svetske muzičare. Među najznačajnijim ciljevima manifestacije jeste i afirmacija mladih, talentovanih muzičara, koji se i sada predstavljaju na Museum Youth stage-u, na samom ulazu u tvrđavu.

Ove godine Nišvil Fondacija, uz podršku EU programa Kreativna Evropa, realizuje projekat ROJAZE (Roma jazzing Europe) koji će okupiti po osam mladih muzičara iz Francuske, Belgije i Srbije. Prvi susret događa se upravo u vreme Nišvil džez festivala, a mladi muzičari će tokom desetodnevnog boravka u Nišu, uz pomoć muzičkih koordinatora iz sve tri zemlje i umetnika u rezidenciji – iskusnih džez muzičara  iz Francuske i Belgije – uvežbavati zajednički program koji će glavno izvođenje imati 14. avgusta u sklopu celovečernjeg nastupa na Museum Youth stage.

Na proleće 2022. godine ove mlade muzičare očekuju sledeća okupljanja na festivalima Welcome in Tziganie u Francuskoj i Balkan Traffic u Belgiji, koji svoje programe pre svega baziraju na romskoj muzici, odnosno muzici Balkana. Ideja projekta je da podstakne kreativnost i otvorenu umetničku razmenu mladih romskih džez muzičara povezujući ih sa muzičkom omladinom različitog kulturnog, socijalnog, ekonomskog i geografskog porekla, razvijajući različite nivoe međukulturnog dijaloga, saradnje i prekograničnog kretanja, povezujući Francusku, Belgiju i Srbiju.

Niš će do 15. avgusta biti mesto dobre muzike i zabave tokom trajanja Nišvila, a festival je i ove godine podržan od strane Evropske unije, što predstavlja nastavak kontinuirane saradnje.

Podsetimo, uz podršku EU, 2014. godine nastao je Youth stage koji je realizovala Nišvil Fondacija. Kroz projekat „Jazz – multikulturalni izraz’’ mladi iz regiona različitih nacionalnosti imali su priliku da nastupaju na istom mestu, uče, povezuju se, stvaraju nova prijateljstva i pokažu koliko je saradnja važna. Youth Stage je tada poslao poruku, koja je jednako važna i danas – multikulturalnost može da ruši granice, stvara novu muziku i izvlači ono najbolje i najkreativnije iz mladih.

Kakva su iskustva mladih koji su imali priliku da se predstave na ovoj sceni prethodnih godina, pogledajte u nastavku:

Nišvil od osnivanja festivala ima ideju da dosledno brani evropske vrednosti multikulturalizma i teži sofisticiranom muzičkom ukusu pojedinaca. Potvrda toga, između ostalog, bilo je objavljivanje u biltenu Evropske unije, New Europe Magazine (Brisel), kao i u prestižnom britanskom Gardianu iz 2016. godine, gde je Nisvil uvršten na 10 najboljih džez festivala u Evropi.

Pročitajte još neke od priča o mladima sa Nišvila prethodnih godina:

JAIN projekat „Kreativne Evrope“ na Nišvilu

Nišville Youth stage – Podrška mladima koja traje