Ambasada Italije je svoj Dan otvorenih vrata otvorila diskusijom o mladima u Srbiji i pitanjem koliko oni mogu da pomognu bržem ulasku Srbije u Evropsku uniju. Na ova pitanja a na poziv ambasadora Đuzepea Manca odgovarali su ministar za sport i omladinu Vanja Udovičić, državni sekretar u Ministartsvu kulture i informisanja Saša Mirković, direktor Mikser haus-a Ivan Lalić i umetnik Viktor Kiš organizator umetničkog Festivala 9.

“Srbija sa dve noge stoji u Evropi i može biti primer i drugima”, ocenio je ministar Udovičić u razgovoru sa mladima, gostima Ambasade. On je istakao da su “najveći partner i oslonac ulasku Srbije u EU mladi. Oni su ti koji treba da biraju svoj put, ali i put zemlje”, poručio je Udovičić.

On je rekao da treba ohrabriti i informisati mlade ljude da urade nešto za sebe, a ne da čekaju da neko drugi uradi nešto za njih.

“Ja sam odlučio da se vratim u Srbiju, iako sam imao dobru ponudu da ostanem u inostranstvu. Želeo sam da se vratim I da nešto promenim, da počnem život nakon sportske karijere”, rekao je Udovičić.

On je mladima govorio i o preduzetništvu i napomenuo da je Vlada Srbije ovu godinu proglasila godinom preduzetništva, sa posebnim naglaskom na pomoć početnicima u poslu.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković ocenio je da kultura pokazuje možda najbolje koliko je Srbija deo Evrope i EU, navodeći kao primer nastup troje mladih arhitekata na Bijenalu u Veneciji.

italija-1Srbija je predstavljena projektom „Heroik:Free shipping“, delom tri mlada autora iz Beograda. Zadovoljan sam reakcijom posetilaca i mislim da smo sada imali najbolje predstavnike i da to pokazuje želju Vlade i Ministarstva da nas mladi u domenu kulture predstavljaju u Evropi, rekao je Mirković.

On je naveo da je za taj projekat izdvojeno do sada najviše novca i da je prisustvo ministra Ivana Tasovca pokazalo “takav trend treba nastaviti u budućnosti”.

Mirković je ukazao i da je Srbija usvajanjem medijskih zakona, pre dve godine, dobila mogućnost da bude deo programa „Kreativna Evropa“, vrednog skoro 700 miliona evra.

Iskustva programa „Kreativna Evropa“ su bila više nego pozitivna i nadamo se da će u okviru tog programa i medijski projekti biti uspešni u narednom periodu, rekao je Mirković.

Na pitanja iz publike o odnosu prema kulturu u Srbiji u konntekstu da EU stavlja kulturu ka centar svoje spoljne politike, Mirković je napomenuo da će, u oblasti kulture, dosta toga biti adresirano prilikom pregovora o poglavlju 26 – obrazovanje i kultura, i da će se dobra iskustva i prakse iz EU preneti i na Srbiju.

Ana Šulkić, jedna od autorka projekta koji je Srbiju predstavljao na Bijenalu arhitekture u Veneciji, rekla je da je imala prilike da sarađuje sa kolegama iz EU u različitim radionicama i da se nekad pokazivalo da su mladi iz Srbije i bolji od svojih kolega.

Ona je istakla da je spremna da se uključi u akciju da mladi pomognu put Srbije u EU, ali ne zna kako to da učini.

Ivan lalić I Viktro Kiš prneli su svoja iskustva u radu u kulturu I sa mladim ljudima obojica navodeći da je kreativnost nešto što povezuje mlade u celom svetu naročito u doba interneta. Dok je Kiš navodio kako je bitno običnom čoveku približiti kulturu u njegovom svakodnevnom životu, Lalić je ukazao I na preduzetništva kao važan momenat jer je, kako je rekao, I sam shvatio da “ne treba čekati da država nešto reši – morate raditi sami”.

italija-vespePosetioci Ambasade i panelisti razgovor su nastavili u bašti Ambasade Italije u kojoj je bilo izloženo i nekoliko motocikala Vespa čuvene italijanske marke Piaggio koja ove godine slavi 70 godina postojanja. Posetioci su imali priliku da degustiraju neke od najboljih italijanskih proizvoda među kojima je i autentična napolitanska pizza.

U nastavku Otvorenog dana Italije manifestacija se seli u Italijanski institut za kulturu gde će na biti izložena reprodukcija stare rimske dvokolice, čiji su arheološki ostaci pronađeni tokom radova na Koridoru 10 u blizini Pirota.