Prva konferencija u sklopu projekta Moć žena u stripu – WomCom održana je 7. i 8. septembra u SKCNS Fabrici u Novom Sadu. Ovo je prva od dve konferencije predviđene projektom, čiji je cilj stvaranje ambijenta za diskusiju, predstavljanje primera dobre prakse i istraživanja u oblasti ženskih uloga i imidža u stripu. Okupila je umetnika i umetnice, stručnjake i stručnjakinje, aktiviste i aktivistkinje, umetničke menadžere i menadžerke i druge. Sledeća konferencija u okviru ovog projekta održaće se naredne godine u glavnom gradu Slovenije.

WomCom je dvogodišnji projekat, podržan kroz program Kreativna Evropa, koji je počeo u februaru ove godine i koji okuplja partnere PostScriptum Ltd iz Grčke, Bakelit Multi Art Center iz Mađarske, Kino Šiška iz Slovenije, Autonomni kulturni centar Attack iz Hrvatske, Udruženje strip autora Crne Gore i Studentski kulturni centar Novi Sad iz Srbije, koji je i nosilac projekta. Glavni cilj projekta jeste osnaživanje umetnica u devetoj umetnosti.

Nakon otvaranja konferencije usledio je program sačinjen od tribina i javnih diskusija koje se tiču položaja žena u ovoj umetnosti, predstavljanja mladih balkanskih strip umetnica i izložbi. Prvog dana otvorene su izložbe Valentine Broštean Zašto bubamare jedu ljude i umetničkog udruženja Stripo-tetke, čija je ko-osnivačica strip-autorka i ilustratorka iz Beograda Jana Adamović.

Jana Adamović je bila i jedna od mentorki na ovom projektu, zajedno sa Draganom Garić Jovičić. Ona je na umetničkim rezidencijama radila sa mladim umetnicama i umetnicima na njihovim strip radovima.  Adamović naglašava važnost afirmacije ženskog stvaralaštva u ovoj umetnosti kojom i dalje dominiraju muškarci.

“Žena u stripu ima mnogo, ima ih sve više, ali strip i dalje prate predrasude da je to muška profesija i da strip čitaju samo muškarci. Ona je dugo bila polje koje je rezervisano za muškarce, dok je umetnicama, kako zbog tema, tako i nasleđa stripa kao umetnosti, ostavljeno izuzetno malo prostora. Žene su u strip unele novu kreativnost i novu energiju”, navela je Adamović.

Učestvovala je i umetnica iz Zagreba, Dora Cicko Ivković, i u saradnji sa drugim mladim ilustratorima i ilustratorkama, kreirala strip koji je izložen u SKCNS Fabrici tokom Novosadskom strip vikenda.

“Meni je ovaj projekat doneo nadu da je moguće raditi i živeti od umetnosti na ovim prostorima. Koleginice umetnice i mentorke su me inspirisale da nastavim da radim na svojoj umetnosti. Definitivno sam ohrabrena da nastavim da se bavim stripom, koji nije bilo fokus mog rada do sada, ali svakako će postati”, rekla je Dora Ivković.

Projekat Moć žena u stripu je počeo u februaru 2023. i trajaće dve godine. Uključiće WomCom digitalnu platformu razvijenu za umetnika i umetnice, koja će prenositi rezultate projekta i postati i referentni repozitorijum strip umetnica i njihovih radova u Evropi. Ova platforma će donositi i vesti sa strip scene i služiti kao mesto za razmenu znanja i unošenje pozitivnih društvenih promena u svet stripa i učešće žena u njemu.