Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Kragujevcu, gde je potpisala memorandume o razumevanju za projekat „Obnovljiva daljinska energetika u Srbiji“, da će zahvaljujući većem korišćenju OIE u proizvodnji toplotne energije građani u 11 gradova i opština dobiti kvalitetnije grejanje i zdraviju životnu sredinu, a lokalne samouprave stabilniji sistem daljinskog grejanja.

„Ponosni smo na to što smo danas potpisali memorandume koji znače ne samo unapređenje energetske efikasnosti i veće korišćenje OIE u proizvodnji toplotne energije, već i zdraviju životnu sredinu. Gotovo dve godine je nama prioritet u radu upravo unapređenje energetske efikasnosti i veće korišćenje OIE i u proizvodnji električne i toplotne energije, jer danas ne postoje važnije i skuplje reči od energije i energetske bezbednosti. Tek sada kada je kriza, shvatilo se koliko je važno da pored velikih kapaciteta moramo da radimo na tome da pomognemo domaćinstvima i lokalnim samoupravama da budu samodovoljni“, rekla je Mihajlovićeva.

Vrednost projekta je ukupno 40,5 miliona evra, obuhvaćeno je 11 gradova i opština u Srbiji (Bečej, Bogatić, Vrbas, Vršac, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo i Paraćin), a memorandumi su potpisani između Ministarstva rudarstva i energetike, Evropske banke za obnovu i razvoj, Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove i gradova i opština u Srbiji koji učestvuju u izradi projekta, u prisustvu Delegacije EU u Srbiji.

Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, rekao je da je zadovoljstvo što su domaćini ovakvom događaju, jer je opredeljenje grada da obezbedi čistiji vazduh i zeleniju Šumadiju.

„Zahvaljujući Vladi, predsedniku Republike, Ministarstvu, uspeli smo da zamenimo kotlove i smanjujemo do 70 odsto zagađenje i to je samo početak projekata koje želimo da sprovodimo. Najmanje 50 miliona dinara smo odvojili prošle i ove godine kako bismo, u saradnji sa Ministarstvom, pomogli našim sugrađanima da zamene kotlove, stolariju ili da izoluju svoje kuće“, rekao je Dašić.

Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, zahvalio je Ministarstvu rudarstva i energetike na podršci u sprovođenju projekata unapređenja energetske efikasnosti i u javnim objektima i u domaćinstvima i rekao da će projekat za koji su danas potpisani memorandumi doprineti kvalitetnijem daljinskom grejanju u Kraljevu.

„Pre godinu dana, kada smo počeli projekat, mislili smo da je važan i inovativan, a danas u svetlu krize značaj projekta je još veći. Ovo će biti primer kako da ubrzamo energetsku tranziciju, poboljšamo energetsku bezbednost i unapredimo kvalitet vazduha. Bez podrške potpredsednice Vlade i Ministarstva ne bismo uspeli da pokrenemo ovu temu i zahvalan sam na saradnji koju imamo poslednje dve godine“, rekao je Mateo Kolanđeli, regionalni direktor EBRD za zapadni Balkan.

„Obe naše zemlje suočavaju se sa izazovima kada je reč o smanjenju emisija sa efektom staklene bašte i trudimo se da povećamo procenat OIE koje koristimo za proizvodnju energije. Drago mi je da smo zajedno, Srbija, EU i moja vlada, uspeli i ovo je veliki potencijal za dekarbonizaciju ekonomije“, rekao je Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji.