Mogerini i Han o najavljenom rešenju spora oko imena koje su postigli Cipras i Zaev

0

Saopštenje visoke predstavnice/potpredsednice Federike Mogerini i komesara Johanesa Hana o najavljenom sporazumu koji su premijeri Cipras i Zaev postigli u pravcu rešavanja problema imena:

Od srca čestitamo premijerima Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu na rešenosti i liderstvu u postizanju istorijskog sporazuma između dve zemlje, koji će doprineti preobražaju čitavog regiona jugoistočne Evrope. Za ovo postignuće su zaslužni lideri obeju zemalja i njihovi timovi, ali pre svega svi njihovi građani i čitava Evropa.

Pregovori vođeni pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i uz posredovanje ličnog izaslanika generalnog sekretara UN Metjua Nimeca, kao i uz snažnu podršku Evropske unije, nedvosmisleno dokazuju snagu multilateralne diplomatije, dijaloga, poštovanja i volje da se čak i za najteža pitanja pronađu rešenja koja idu u prilog svima. Sada moramo zajedno da iskoristimo ovu širom otvorenu priliku kako bismo ukrotili vetar mira i saradnje u celom regionu.

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana, koja je nedavno potvrđena na samitu u Sofiji, ostaje najsnažnija sila stabilizacije regiona, a mi imamo interes i odgovornost da maksimalno iskoristimo njene potencijale. To je uostalom bio i ključan podsticaj za postizanje sporazuma, u duhu dobrosusedske saradnje.

Očekujemo da Savet podrži preporuku od 17. aprila i otvori pristupne pregovore sa Bivšom jugoslovnskom Republikom Makedonijom u junu. To nije samo zasluženo kao priznanje značajnih reformskih rezultata zemlje, već će suštinski doprineti punom sprovođenju sporazuma u interesu obe zemlje, regiona i čitave Unije.

Evropska unija je od samog početka podsticala i podržavala pregovore. Sada ćemo na svaki mogući način pratiti naredne korake u duhu dijaloga o našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti.

Podeli

Comments are closed.