Mogerini na godišnjoj konferenciji ambasadora EU: Svet očekuje da igramo vodeću ulogu

0

Svet očekuje da Evropska unija bude referentna tačka, graditelj mira, garant bezbednosti i glas racionalnosti“, istakla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u svom govoru pred više od 140 ambasadora EU.

Oni su se okupili u Briselu na godišnjoj konferenciji ambasadora EU koja će trajati cele nedelje i na kojoj se analiziraju kretanja u diplomatskoj mreži Unije, uz razmatranje budućih akcija. Zvaničnica EU osvrnula se na brojne priče o uspehu i lekcije naučene u proteklih nekoliko godina, pokazujući snažan angažman EU u svim regionima sveta.

Još jedna važna tačka u radu širom sveta je da je multilateralizam u srži diplomatije EU.

„Evropa je po definiciji kooperativna i multilateralna sila. U vreme kada se ideja o kooperativnom globalnom poretku našla pod sve većim pritiskom, mi smo uložili u multilateralizam kao nikada do sada – i uvek smo ulagali u multilateralizam “, kaže Mogerini.

European Union

„Uvek pokušavamo da izgradimo prostor za dijalog, da stvorimo uslove za posredovano rešenje, sa inkluzivnim pristupom i izgradnjom procesa koji se zasnivaju na potpunom uključivanju svih relevantnih faktora – ljudi, a ne samo vlada ili institucija“.

Govoreći o konkretnim primerima kako je ogromna snaga angažmana u EU, Mogerini se fokusirala na Zapadni Balkan, po njenim rečima „jedino mesto gde proširenje ide ka prvobitnoj vrednosti izgradnje Evropske unije, a to je uspostavljanje mira tamo gde je bio rat“.

„Biće nam potrebni hrabrost, liderstvo i upornost, kao i održavanje snažnog prisustva svakog dana. Ali, ako ćemo nastaviti da budemo uključeni, neophodno nam je da konačno shvatimo velike mogućnosti koje bi moglo da pruži ujedinjenje našeg kontinenta“.

Uvidevši da nijedna globalna sila ne može da deluje sama, visoka predstavnica objašnjava važnost izgradnje partnerstva i posebno naglašava partnerstvo EU-Afrika.

„Prešli smo iz jednostavno rada za Afriku u rad sa Afrikom. Mogu reći da je danas naše partnerstvo s Afrikom, počev od Afričke unije, ali i subregionalnih organizacija i pojedinih zemalja jedno od najjačih koje imamo. To je čak i prijateljstvo, nije samo partnerstvo. “

Zaključila je apelom da je za EU neophodno da deluje koherentno i dosledno ako želi da bude verodostojna i da ima stvarni uticaj u svetu.

„Ovo zaista utiče na način rada naše Unije. Više od naših pravila, više od naših institucionalnih struktura, to je naša politička volja koja kreće Uniju napred , kaže Mogerini.

Pročitajte još:

Kompletan govor visoke predstavnice Federike Mogerini na godišnjoj konferenciji ambasadora EU

Podeli

Comments are closed.