Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je izjavila da EU traži od vlasti u Prištini da ukinu carine od 100 odsto na uvoz iz Srbije, naglasila da je stav i EU i NATO da formiranje vojske Kosova* mora biti saglasan ustavu postepen proces u koji će biti uključene sve strane i upozorila da je „alternativa dijalogu opasna“.

Mogerini je to izjavila na zajedničkoj konferenciji za štampu sa srpskom premijerkom Anom Brnabić po završetku zasedanja Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, i podvukla da „alternative suštinskom dijalogu nema“, jer bi tad zapretila opasnost za sve.

Ona je predočila da je uvodjenje carina od sto odsto na uvoz iz Srbije „jasno kršenje sporazuma CEFTA i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Kosovo, dodavši da je to u „istinskom interesu Kosova“ i da su ona i evropski komesari Johanes Han i Sesilija Malmstrem ponudili Prištini da se taj problem reši.

Srpska premijerka je podvukla da je strategijski cilj Srbije članstvo u EU i da su vlasti u Beogradu, uz osetno ubrzavanje reformi u vladavini prava i slobode medija, pored ostalog, opredeljene za dijalog s Prištinom, ali je upozorila da su poslednji potezi prištinskih vlasti „najveća pretnja regionalnoj stabilnosti i miru“.

Brnabić je ukazala na činjenicu da je Srbija ispunila sve dogovore postignute u dijalogu, dok vlasti u Prištini ni posle više od pet godina nisu ni koraka makle u sprovodjenju ključne stavke u Briselskom sporazumu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Ona je rekla da je neprihvatljivo da Priština dok traje dijalog nastoji da iznudi svoje članstvo u medjunarodnim organizacijama, smatrajući da Srbija, što nema nikakve logike, nema pravo da to zaustavi.

Visoka predstavnica Mogerini je istakla da veruje da pregovori Srbije o članstvu s EU mogu napredovati još brže, ali je podvukla da je zato nužno da vlasti u Beogradu pospeše reforme u vladavini prava, izbora, slobode izražavanja.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova