Visoka predstavnica/potpredsednica Federika Mogerini sastala se danas u Briselu sa članovima delegacije za dijalog koju je kosovska Skupština imenovala 15. decembra 2018.

Pozdravljajući imenovanje delegacije, visoka predstavnica je okarakterisala posetu delegacije Briselu kao znak prioriteta koji kosovske vlasti daju procesu normalizacije, što je jedan od zahteva na putu Kosova ka EU, kao i neophodnosti zajedničkog rada na dijalogu između Prištine i Beograda kome EU posreduje.

Sastanak je bio prilika za razmenu mišljenja o dijalogu sa predstavnicima Kosova. Visoka predstavnica je u tom kontekstu još jednom istakla da je neophodno povući odluku o carinskim tarifama, koju je Vlada Kosova najavila krajem prošle godine.

Postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa zahteva okruženje koje pogoduje dobrosusedskim odnosima, u kome se prethodno postignuti sporazumi poštuju i primenjuju, a dela i reči koje ne idu u prilog opštem interesu i srateškim ciljevima regiona izbegavaju.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Medunarodnog suda pravde o kosovskoj Deklaraciji o nezavisnosti