Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je još jednom Vladu Kosova* da opozove odluku o tarifama na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i istakla da još veruje u mogućnost da dijalog Srbije i Kosova ima pozitivan ishod u pravno-obavezujućem sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji.

Mogerini je, posle sastanka šefova diplomatija EU, rekla da su evropski ministri dali punu podršku nastavku dijaloga Srbije i Kosova.

“Dijalog, međutim, pripada stranama u procesu, a EU je ponudila posredovanje, mesto, savet, ali na njima je da odrede agendu, kao i ishod dijaloga, a ne na članicama EU”, rekla je Mogerini na konferenciji za novinare.

“Ono što je važno za EU i što je jasno od početka – ishod koji bismo pozdravili je da da sveobuhvatan način budu rešena sva pitanja i to kroz poštovanje međunarodnog prava”, rekla je Mogerini i naglasila da bi volela da bude bez etničkih podela.

“Da budem eksplicitnija – kakva god prilagođavanja dve strane naprave, verujem da neće biti etnički čiste države, izvinite što koristim taj uzmenirujuæi izraz. Verujem u multietničnost, šta god bilo rešenje i da može biti obostrano dogovoreno”, rekla je Mogerini.

Mogerini je rekla da sada postoje teškoće u dijalogu, koje su velike, podsećajući na odluku Vlade Kosova o tarifama od 100 odsto na robu iz Srbije i BIH.

Mogerini je zaključila: “Uverena sam da dve strane mogu ne samo nastaviti dijalog, već i doći do pozitivnog ishoda, što je, da ponovim na njima, ne članicama EU”.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova