Federika Mogerini, visoka predstavnica za spoljne poslove i politiku bezbednosti/potpredsednica Evropske komisije, ugostila je danas lidere zapadnobalkanskih zemalja na neformalnom sastanku u Briselu.

Osvrćući se na značajan napredak ostvaren u regionu u 2018, lideri su se složili sa visokom predstavnicom da je neophodno nastaviti taj napredak i fokusirati se na evropski put te na nužne unutrašnje reforme, u kontekstu postizanja blagovremenog napretka pre junskog sastanka Saveta.

Federika Mogerini je istakla da zapadnobalkanski partneri sada više nego ikada ranije treba da sarađuju na postizanju zajedničkog cilja, odnosno evropskih integracija, da konsoliduju mir i bezbednost i da nastave da ulažu u regionalnu saradnju u korist svih građana u regionu.

Lideri Zapadnog Balkana su u tom kontekstu izrazili snažnu podršku Prespanskom sporazumu i postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma u okviru dijaloga između Beograda i Prištine. Osim toga, izrazili su posvećenost daljoj promociji evrointegracija regiona u duhu dobrosusedskih odnosa i pomirenja, uz uzdržavanje od bilo kakvih činova i izjava koje ne doprinose interesima i strateškim ciljevima regiona.