Svi koji se bave filmom, organizovanjem filmskih festivala, ali i video igrama imaju mogućnost da se prijave na neki od osam poziva potprograma MEDIA Kreativna Evropa. O ovim mogućnostima bilo je reči na radionicu „Pitaj me bilo šta o EU“ u EU info centru u Beogradu na kome su učestvovale rukovoditeljka potprograma MEDIA Una Domazetoski i direktorka Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs Mara Prohaska Marković.

„Do kraja godine očekujemo još novih poziva za producente, kompanije koje se bave audiovizuelnim sadržajem, distributere, filmske festivale i markete. Proces apliciranja je sada unapređen i olakšan“, rekla je Una Domazetoski.

Ona je navela da se može aplicirati na nekoliko poziva, ali je istakla da je potrebna drugačija ideja ili tema.

„Mi u MEDIA Kreativne Evrope smo tu i da pomognemo svima tokom procesa apliciranja, tako da nas svi u nedoumici mogu kontaktirati“.

Međunarodni filmski festival dokumentarnog filma Beldocs već sedam godina se odaziva aplikacijom na pozive potprograma MEDIA Kreativne Evrope i do sada su imali pozitivna iskustva, rekla je direktorka ovog festivala Mara Prohaska Marković.

„Kada je objavljen prvi poziv te 2015, rešili smo da probamo iako su nas neki odgovarali od toga“, prisetila se Prohaska Marković.

Jedan od poslednjih projekata ovog festivala dokumentarnog filma koji je podržao potprogram Media Kreativna Evropa jeste Beldocs Industry.

Celu radionicu možete pogledati ovde:

Potprogram MEDIA u okviru programa Kreativna Evropa podstiče razvoj evropskog audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, dajući podršku: razvoju, distribuciji i promociji evropskih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova i televizijskih serija, razvoju i promociji novih medijskih sadržaja, stručnom usavršavanju filmskih profesionalaca, razvoju novih tehnologija i platformi za distribuciju audiovizuelnog sadržaja, filmskim festivalima i razvoju publike.

Edukativne i praktične radionice u okviru serijala „Pitaj me bilo šta o EU podršci“ namenjene su budućim korisnicima EU sredstava kako bi iz prve ruke saznali šta im je sve potrebno za dobru aplikaciju i implementaciju projekta, ali i kako bi spremnije dočekali otvaranje novih poziva.

Za više informacija o otvorenim pozivima, konkursima i mogućnostima koji su dostupni u okviru EU fondova, pratite naš sajt eumogucnosti.rs.