Otvoren je treći javni poziv za učešće u programu akceleracije.

Fond za inovacionu delatnost, uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Svetske banke i Evropske unije pokrenuo je treći Katapult javni poziv za inovativna startap preduzeća kojima je potrebna finansijska i mentorska podrška za dostizanje punog potencijala i osvajanje globalnog tržišta. Ovaj vodeći akcelerator u Srbiji pruža jedinstvenu priliku ambicioznim timovima da ostvare svoje poslovne vizije i steknu neophodne resurse i znanja za uspeh.

Za učešće u programu akceleracije Fond podržava prijave iz svih oblasti nauke i tehnologije, a rok za prijavu putem Katapult portala do 16. oktobra 2023. godine u 13 časova.

Šta nudi Katapult program?

  • Finansijsku podršku: stratap preduzećima na raspolaganju su bespovratna sredstava od 20.000 evra (za Ideation kategoriju preduzeća) do 50.000 evra (za Scale-up kategoriju preduzeća). Dodatno, onima koji obezbede kvalifikovanu investiciju u roku od devet meseci nakon završetka akceleracije, na raspolaganju su dodatna sredstva do 300.000 evra bespovratnog novca.
  • Mentorstvo i savetovanje: startap preduzeća će imati priliku da kroz tromesečni intenzivni program sarađuju sa više od 40 međunarodnih i lokalnih mentora, bivših osnivača iz različitih industrija, koji će ih voditi kroz proces razvoja i pružiti im dragocenu ekspertizu.
  • Mrežu investitora: Katapult ima snažnu mrežu investitora, koja omogućava startapima da se povežu sa drugim potencijalnim investitorima i partnerima za dalji razvoj svojih inovacija.
  • Edukativni programi: pored finansijske podrške, startapi će imati pristup raznim edukativnim programima, radionicama i predavanjima koja će im pomoći da unaprede svoje veštine i znanja iz poslovnog sveta.
  • Razmena iskustva: Katapult je veoma konkurentan program, sa iskusnom i kooperativnom Katapult zajednicom osnivača. Pristup znanju i iskustvu startap preduzeća koja su istoj ili sličnoj fazi rasta i razvoja.
  • Korporativno partnerstvo: novi učesnici Katapult programa imaju na raspolaganju pristup pogodnostima koje nude korporativni partneri.

 

„Oduševilo nas je što je Katapult okupio veliki broj mentora koji imaju dosta iskustva u biznisu i generalno u poslovanju. Dobili smo dragocene savete u vezi sa razvojem proizvoda, skaliranju biznisa, otvaranjem novih tržišta, ali i kako malo preduzeće može da se transformiše u veliku internacionalnu kompaniju“, istakao je Mihajlo Nikodijević, osnivač startapa Tapni, jedan od učesnika Katapult programa akceleracije.

Katapult je stekao reputaciju u rangu najuticajnijih akceleratora u regionu koji trenutno u svom portfoliju ima 39 zadovoljnih stratap preduzeća, koja su prošla kroz tromesečni intenzivni program akceleracije. Do danas, od 19 startap preduzeća iz prve grupe polaznika, 16 je uspelo da prikupi dodatnih 15 miliona evra investicija na osnovu kojih je Fond odobrio dodatnih 4 miliona evra.

 

Zajedničko ulaganje Republike Srbije – Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inoavcija, Svetske banke i Evropske unije, kroz Katapult program Fonda za inovacionu delatnost, ima značajnu ulogu u sveobuhvatnom razvoju inovacionog startap ekosistema Srbije.

Sredstva za realizaciju Katapult programa obezbeđena su na osnovu zajedničkog ulaganja Republike Srbije (Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija) kroz zajam i tehničku podršku Svetske banke u iznosu od 7,7 miliona evra i bespovratne finansijske podrške Evropske unije u iznosu od 10 miliona evra. Katapult program je deo „Projekta akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji“, koji je posvećen jačanju inovativnog preduzetništva i naučnih istraživanja.