Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u Briselu je otkrila novi mural mladog umetnika iz Bosne i Hercegovine Rikarda Druškića. Umetničko delo u jednoj od ulica belgijske prestonice posvećeno je ljudima sa Zapadnog Balkana i njihovim dubokim kulturnim vezama, kako međusobno, tako i sa zemljama Unije.

U govoru pred predstavnicima regiona, ona se zahvalila umetniku i njegovom timu, i ocenila da mural dovodi Balkan tamo gde pripada, a to je u srce Evrope.

„Mislim da će ovaj mural biti snažan podsetnik ne samo za gradjane Brisela i Belgije nego i cele Evrope i institucija Evropske unije da završe posao ponovnog ujedinjenja našeg kontineta“, rekla je ona.

Mogerini je ocenila da je ovakvo umetničko delo najbolji način da se izleče rane rata u regionu i da se to uradi na takav šareni način kojim se prikazuje nova slika mlađih generacija sa Balkana, koje se osećaju kao Evropljani.

Gradonačelnik Brisela Filip Klos kaže da će delo pod nazivom “Samo srcem može dobro da se vidi” oplemeniti deo grada u kojem se nalazi.

“Mi obnavljamo ovaj grad, obnavljamo centar grada. Ovo izuzetno umetničko delo je znak da je Brisel centar Evrope. To je i spona koja povezuje ljude, jer je ono što se dešava u Briselu veoma važno. Zahvaljujem se Rikardu na ovom prelepom umetničkom delu,” kaže Klos.

I umetnik iz BiH veoma je zadovoljan reakcijama na mural koji smatra svojim velikim ličnim uspehom.

“Za mene, ovo predstavlja priliku da pokažem čime raspolažem kao umetnik, Ovo delo je prilika ne samo da prezentujem sebe i svoje prezime, već i svoju državu i područje s akojeg dolazim u jednom pozitivnijem i lepšem svetlu,” zaključuje Druškić.

(Snimak sa događaja pogledajte ovde)

Otkrivanje murala deo je Kulturne nedelje EU – Zapadni Balkan, koju organizuje EEAS, sa ciljem da se proslave snažne kulturne veze. Deo manifestacije bili su i nastupi proslavljenih muzičara iz regiona, umetnika koji su deo kampanje na socijalnim medijima „Europeans making a difference“ i prezentacije kulturnog nasleđa Zapadnog Balkana.